Świąteczna zupa z soczewicy
Ulubiona i bardzo smaczna zupa z soczewicy ze śliwkami na świąteczny stół.
przepis,fotoprzepis,śliwki suszone,soczewica sterylizowana,słodka śmietana do gotowania,Zupy z roślin strączkowych,Boże Narodzenie
Zupy z roślin strączkowych
Składniki
Składniki
cebula | 120 | gramów | |
czarny pieprz cały | 5 | sztuk | |
kminek | ½ | łyżeczki | |
liść laurowy | 3 | sztuki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 50 | gramów | |
ocet | - | ||
smalec | 30 | gramów | |
soczewica sterylizowana | 500 | gramów | |
sok z cytryny | - | ||
sól | 1 | łyżeczka | |
słodka śmietana do gotowania | 200 | mililitrów | |
woda | 1.5 | litra | |
śliwki suszone | 100 | gramów |
Przepis
2.
woda 1.5 litra • sól 1 łyżeczka • kminek ½ łyżeczki • czarny pieprz cały 5 sztuk • liść laurowy 3 sztuki
Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól, kminek, pieprz i liść laurowy. Doprowadzamy do wrzenia i 5 minut gotujemy.
4.
soczewica sterylizowana 500 gramów
Do zupy dodajemy ugotowaną soczewicę (sterylizowaną bez zalewy). Gotujemy na małym ogniu a my przygotowujemy zasmażkę.
6.
Do mąki wlewamy po chochelce zupy z soczewicy (jeśli jest to możliwe, głównie tą płynną część) i zasmażkę gotujemy. Potem ją wlewamy do zupy i 3-4 minuty ciągle mieszając gotujemy.
8.
Przy serwowaniu każdy może sobie do smaku dokwasić zupę sokiem z cytryny albo octem.
Smacznego!