swiatwemnie.pl

Świąteczna zupa z soczewicy

    

Ulubiona i bardzo smaczna zupa z soczewicy ze śliwkami na świąteczny stół.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

 

cebula120gramów
czarny pieprz cały5sztuk
kminek½łyżeczki
liść laurowy3sztuki
mąka chlebowa pszenna T75050gramów
ocet-
smalec30gramów
soczewica sterylizowana500gramów
sok z cytryny-
sól1łyżeczka
słodka śmietana do gotowania200mililitrów
woda1.5litra
śliwki suszone100gramów

1. 

śliwki suszone 100 gramów

Śliwki siekamy.

2. 

woda 1.5 litra  sól 1 łyżeczka  kminek ½ łyżeczki  czarny pieprz cały 5 sztuk  liść laurowy 3 sztuki

Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól, kminek, pieprz i liść laurowy. Doprowadzamy do wrzenia i 5 minut gotujemy.

3. 

cebula 120 gramów  smalec 30 gramów

Cebulę na drobno siekamy i szklimy ją na smalcu.

4. 

soczewica sterylizowana 500 gramów

Do zupy dodajemy ugotowaną soczewicę (sterylizowaną bez zalewy). Gotujemy na małym ogniu a my przygotowujemy zasmażkę.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750 50 gramów

Do cebuli dosypujemy mąkę i smażymy.

6. 

Do mąki wlewamy po chochelce zupy z soczewicy (jeśli jest to możliwe, głównie tą płynną część) i zasmażkę gotujemy. Potem ją wlewamy do zupy i 3-4 minuty ciągle mieszając gotujemy.

7. 

słodka śmietana do gotowania 200 mililitrów

Na koniec dolewamy śmietanę, gotujemy.

8. 

sok z cytryny  ocet

Przy serwowaniu każdy może sobie do smaku dokwasić zupę sokiem z cytryny albo octem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się