PRZEPISY

Pieczone warzywne kuleczki

Pieczone warzywne kuleczki

Wspaniałe warzywne kuleczki podajemy z ulubionym dodatkiem. Polecamy pieczone ziemniaki, sos tatarski albo ryż, ziemniaczane puree, strączkowy dodatek na ciepło... macie tego dużo do wyboru!

przepis,fotoprzepis,groszek,kalarepa,cebula,marchew,pietruszka,Dania wegetariańskie,Sezonowe przepisy

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

bułka tarta100gramów
cebula100gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
groszek150gramów
jajka kurze1sztuka
kalarepa200gramów
marchew450gramów
masło50gramów
olej rzepakowy-
pietruszka50gramów
przyprawa kurkuma1łyżeczka
sól1łyżeczka
woda4łyżki

 

Przepis

1. 

groszek 150 gramów  kalarepa 200 gramów  cebula 100 gramów  marchew 450 gramów  pietruszka 50 gramów

Warzywa obieramy, myjemy...

2. 

...i oprócz groszku trzemy na plasterki.

3. 

masło 50 gramów

W głębokiej patelni roztapiamy masło,...

4. 

sól 1 łyżeczka  przyprawa kurkuma 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  woda 4 łyżki

...dodajemy warzywa, sól i przyprawy. Podlewamy wodą, mieszamy i 15-20 minut dusimy do miękkości.

5. 

Do warzyw dodajemy groszek, mieszamy i jeszcze 5 minut dusimy.

6. 

Jeszcze ciepłe warzywa przekładamy do miski i rozgniatamy je. Odstawiamy do ostudzenia.

7. 

jajka kurze 1 sztuka  bułka tarta 100 gramów

Do warzyw dodajemy jajko (ale możemy je pominąć) i troszkę bułki tartej według potrzeby. Dobrze mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

8. 

olej rzepakowy

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy olejem. Z masy tworzymy kuleczki (dłonie delikatnie moczymy) i kładziemy na blachę. Każdą wytworzoną kuleczkę obtaczamy w dłoniach posmarowanych olejem. Pieczemy w temperaturze 200°C przez 30 minut.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie