swiatwemnie.pl

Kokosowe duszone warzywa

    

Smaczne i wyśmienite wegetariańskie danie warzywne inspirowane kuchnią indyjską. Można konsumować z ryżem lub jako samodzielne danie, szczególnie warte uwagi podczas trzymania diety odchudzającej.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

 

cebula50gramów
cukinia400gramów
czosnek2ząbki
kokosowe mleko100mililitrów
marchew250gramów
masło50gramów
pomidory250gramów
por50gramów
przyprawa kurkuma1łyżeczka
przyprawa mielona kolendra¼łyżeczki
przyprawa rzymski kmin1łyżeczka
sól himalajska różowa1łyżeczka
woda100mililitrów
ziemniaki400gramów

1. 

pomidory 250 gramów

Pomidory zalewamy gorącą wodą, na chwilę odstawiamy, wodę wylewamy, pomidory obieramy i kroimy.

2. 

por 50 gramów  cebula 50 gramów

Obieramy por oraz cebulę. Kroimy.

3. 

marchew 250 gramów

Marchew obieramy, myjemy i kroimy na grubsze paski.

4. 

ziemniaki 400 gramów

Ziemniaki obieramy i kroimy tak samo jak marchew.

5. 

masło 50 gramów  przyprawa mielona kolendra ¼ łyżeczki  przyprawa rzymski kmin 1 łyżeczka  przyprawa kurkuma 1 łyżeczka  czosnek 2 ząbki

Czosnek obieramy i trzemy na tarce. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy przyprawy i chwilkę podgrzewamy. Dodajemy czosnek,...

6. 

...cebulę oraz por. Chwilę podsmażamy.

7. 

woda 50 mililitrów  sól himalajska różowa 1 łyżeczka

Na patelnię dodajemy marchew i ziemniaki, dolewamy wodę a następnie przez 10 minut dusimy pod pokrywką.

8. 

woda 50 mililitrów

Dodajemy pomidory, dolewamy trochę wody, mieszamy i przez 5 minut dalej dusimy pod pokrywką.

9. 

cukinia 400 gramów  kokosowe mleko 100 mililitrów

Cukinię myjemy, kroimy na dłuższe wąskie kawałeczki i dodajemy do warzyw. Dolewamy mleko kokosowe, mieszamy a następnie przez 5-8 minut razem dusimy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się