swiatwemnie.pl

Kasztanowa rolada

Nie pieczona rolada z gotowanym paryskim nadzieniem. Zawiera alkohol dlatego odpowiednia jest tylko dla dorosłych.

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:    

 

 
 
Cukier kryształ80gramów
Cukier puder20gramów
Jajka kurze2sztuki
Kakao proszek30gramów
Kasztanowe puree750gramów
Masło300gramów
Orzechy włoskie100gramów
Rum100mililitrów

1. Paryski krem

jajka kurze 2 sztuki  cukier kryształ 80 g  kakao proszek 30 g

Nad parą ubijamy jajka, cukier i kakao. Odstawiamy do wystudzenia do temperatury pokojowej.

Paryski krem

2. 

masło 200 g  cukier puder 20 g

Masło zostawiamy do zmiękczenia i mieszamy je z cukrem.

3. 

Masło dodajemy do kremu i elektrycznym mikserem go ubijamy.

4. Kasztanowe ciasto

orzechy włoskie 100 g  masło 100 g

Orzechy mielimy i mieszamy je z masłem.

Kasztanowe ciasto

5. 

rum 100 ml

Dodajemy rum.

6. 

kasztanowe puree 750 g

Dodajemy rozmrożone kostki kasztanowego puree.

7. Rolada

Blachę wykładamy podwójnie folią aluminiową. Na foli rozcieramy kasztanowe ciasto.

Rolada

8. 

Na cieście rozsmarowujemy paryski krem.

9. 

Nasmarowaną folię wyciągamy z blachy na stolnicę. Z pomocą foli roladę zawijamy.

10. 

Zawiniętą roladę przesuwamy na deskę i wkładamy na 24 godziny do lodówki.

11. 

Ze stężonej rolady usuwamy folię. Kroimy porcje o grubości około 0,5-1 cm. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się