swiatwemnie.pl

Kasztanowa rolada

     

Nie pieczona rolada z gotowanym paryskim nadzieniem. Zawiera alkohol dlatego odpowiednia jest tylko dla dorosłych.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

 

Cukier kryształ80gramów
Cukier puder20gramów
Jajka kurze2sztuki
Kakao proszek30gramów
Kasztanowe puree750gramów
Masło300gramów
Orzechy włoskie100gramów
Rum100mililitrów

1. Paryski krem

jajka kurze 2 sztuki  cukier kryształ 80 g  kakao proszek 30 g

Nad parą ubijamy jajka, cukier i kakao. Odstawiamy do wystudzenia do temperatury pokojowej.

Paryski krem

2. 

masło 200 g  cukier puder 20 g

Masło zostawiamy do zmiękczenia i mieszamy je z cukrem.

3. 

Masło dodajemy do kremu i elektrycznym mikserem go ubijamy.

4. Kasztanowe ciasto

orzechy włoskie 100 g  masło 100 g

Orzechy mielimy i mieszamy je z masłem.

Kasztanowe ciasto

5. 

rum 100 ml

Dodajemy rum.

6. 

kasztanowe puree 750 g

Dodajemy rozmrożone kostki kasztanowego puree.

7. Rolada

Blachę wykładamy podwójnie folią aluminiową. Na foli rozcieramy kasztanowe ciasto.

Rolada

8. 

Na cieście rozsmarowujemy paryski krem.

9. 

Nasmarowaną folię wyciągamy z blachy na stolnicę. Z pomocą foli roladę zawijamy.

10. 

Zawiniętą roladę przesuwamy na deskę i wkładamy na 24 godziny do lodówki.

11. 

Ze stężonej rolady usuwamy folię. Kroimy porcje o grubości około 0,5-1 cm. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się