Warzywne klopsy z cukinią

Niesamowicie dobre klopsiki warzywne, które udowadniają, że można je zrobić również bez mięsa.
przepis,fotoprzepis,cukinia,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
Groszek cukrowy | 300 126 | gramów kcal | |
bułka tarta | 0 ?? | kcal | |
cebula | 100 44 | gramów kcal | |
cukinia | 500 90 | gramów kcal | |
czosnek | 4 22 | ząbki kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
kalarepa | 100 29 | gramów kcal | |
marchew | 250 113 | gramów kcal | |
masło | 1 111 | łyżka kcal | |
nać pietruszki | 0 ?? | kcal | |
olej rzepakowy | 0 ?? | kcal | |
olej słonecznikowy | 3 405 | łyżki kcal | |
seler | 100 ?? | kcal | |
sól | 1.5 0 | łyżeczki kcal | |
ziemniaki | 150 138 | gramów kcal |
Przepis
1.
marchew 250 gramów • kalarepa 100 gramów • seler 100 • ziemniaki 150 gramów • cukinia 500 gramów • Groszek cukrowy 300 gramów • cebula 100 gramów • czosnek 4 ząbki
Warzywa obieramy i myjemy.


3.
sól 1 łyżeczka
Marchewkę, seler i kalarepę na grubo trzemy, dodajemy do cebuli, solimy i dusimy 5 minut pod pokrywką.

4.
Dodajemy groszek i dusimy kolejne 5 minut.


6.
Cukinię wyciskamy, zlewamy z niej wodę i dodajemy ją do warzyw.

7.
jajka kurze 1 sztuka • nać pietruszki • bułka tarta
Warzywa odstawiamy do ostudzenia, dodajemy do nich jak najdrobniej starte ziemniaki, jajko i nasiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i wedle potrzeby zagęszczamy bułką tartą.

8.
Z masy kształtujemy klopsiki i obtaczamy je w bułce tartej.


10.
Podajemy z ziemniaczanym puree i sałatką warzywną.

Smacznego!