swiatwemnie.pl

Warzywne klopsy z cukinią

Warzywne klopsy z cukinią

    

Niesamowicie dobre klopsiki warzywne, które udowadniają, że można je zrobić również bez mięsa.

przepis,fotoprzepis,cukinia,Dania wegetariańskie,Sezonowe przepisy

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

Przepis

1. 

marchew 250 gramów  kalarepa 100 gramów  seler 100  ziemniaki 150 gramów  cukinia 500 gramów  Groszek cukrowy 300 gramów  cebula 100 gramów  czosnek 4 ząbki

Warzywa obieramy i myjemy.

2. 

olej słonecznikowy 3 łyżki  masło 1 łyżka

Cebulę i czosnek kroimy i smażymy na oleju z masłem.

3. 

sól 1 łyżeczka

Marchewkę, seler i kalarepę na grubo trzemy, dodajemy do cebuli, solimy i dusimy 5 minut pod pokrywką.

4. 

Dodajemy groszek i dusimy kolejne 5 minut.

5. 

sól ½ łyżeczki

W międzyczasie trzemy cukinię, solimy ją, mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok.

6. 

Cukinię wyciskamy, zlewamy z niej wodę i dodajemy ją do warzyw.

7. 

jajka kurze 1 sztuka  nać pietruszki  bułka tarta

Warzywa odstawiamy do ostudzenia, dodajemy do nich jak najdrobniej starte ziemniaki, jajko i nasiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i wedle potrzeby zagęszczamy bułką tartą.

8. 

Z masy kształtujemy klopsiki i obtaczamy je w bułce tartej.

9. 

olej rzepakowy

Klopsiki smażymy z obydwóch stron na gorącym oleju.

10. 

Podajemy z ziemniaczanym puree i sałatką warzywną.

Smacznego!

Składniki

Groszek cukrowy300gramów
bułka tarta-
cebula100gramów
cukinia500gramów
czosnek4ząbki
jajka kurze1sztuka
kalarepa100gramów
marchew250gramów
masło1łyżka
nać pietruszki-
olej rzepakowy-
olej słonecznikowy3łyżki
seler100
sól1.5łyżeczki
ziemniaki150gramów

 

© 2011 - 2022 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się