PRZEPISY

Boczniak w sosie z kurkumy

Boczniak w sosie z kurkumy

Niezwykle smaczny duszony boczniak w delikatnym kremowym sosie z kurkumą. Podajemy z makaronem, kluseczkami, albo z ryżem.

przepis,fotoprzepis,boczniak ostrygowaty,przyprawa kurkuma,Dania wegetariańskie

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

boczniak ostrygowaty350gramów
cebula80gramów
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
kminek mielony¼łyżeczki
mielona czerwona papryka½łyżeczki
mleko tłuste 3,5%200mililitrów
mąka chlebowa pszenna T7503łyżeczki
olej słonecznikowy3łyżki
przyprawa kurkuma1łyżeczka
sól½łyżeczki
woda150mililitrów
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

 

Przepis

1. 

cebula 80 gramów  olej słonecznikowy 3 łyżki

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

2. 

boczniak ostrygowaty 350 gramów

Boczniaka myjemy i kroimy.

3. 

sól ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  kminek mielony ¼ łyżeczki  mielona czerwona papryka ½ łyżeczki  przyprawa kurkuma 1 łyżeczka

Boczniaka wkładamy do garnka do cebuli, dodajemy sól, pieprz, kminek, paprykę i kurkumę. Mieszamy...

4. 

woda 150 mililitrów

...i podlewamy wodą. Dusimy 20 minut pod pokrywką.

5. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 3 łyżeczki

Śmietanę mieszamy z mlekiem, mąką...

6. 

...i zawiesiną zalewamy boczniaka.

7. 

Zagotowujemy.

8. 

Doskonałym dodatkiem są kluseczki.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się