Langosze z niedźwiedzim czosnkiem

Zielone wiosenne langosze pełne witamin.
przepis,fotoprzepis,czosnek niedźwiedzi,Dania wegetariańskie,Sezonowe przepisy
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 21 | łyżeczka kcal | |
czosnek niedźwiedzi | 100 19 | gramów kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 250 400 | mililitrów kcal | |
masło | 1 37 | łyżeczka kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 450 216 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 18 | łyżeczka kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 3470 | kilogram kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
olej rzepakowy | 0 ?? | kcal | |
sól | 2 0 | łyżeczki kcal | |
świeże drożdże | 42 43 | gramów kcal |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • świeże drożdże 42 gramów • cukier kryształ 1 łyżeczka • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżeczka
Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

2.
mąka chlebowa pszenna T750 1 kilogram • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 mililitrów • sól 2 łyżeczki
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę i sól.

3.
czosnek niedźwiedzi 100 gramów • mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów
Niedźwiedzi czosnek myjemy, wkładamy do miksera, wlewamy mleko...

4.
...i miksujemy.


6.
Wyrabiamy kruche, stosunkowo lepkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

7.
Z wyrośniętego ciasta tworzymy większe bochenki, które obtaczamy w mące. Układamy na tackę i odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte czystą kuchenną ściereczką.

8.
olej rzepakowy • masło 1 łyżeczka
Na patelni rozgrzewamy olej z kawałkiem masła. Bochenek ciasta ponownie obtaczamy w mące, delikatnie rozciągamy...

9.
...i kładziemy na olej. Ciastem ciężko się pracuje, jest bardzo kruche, ma tendencję targać się, dlatego manipulujemy nim szybko.

10.
Krótko smażymy z obydwóch stron.

11.
Langosze są doskonałe, nie trzeba je smarować czosnkiem jak klasyczne langosze. Smakują świetnie ze śmietaną, tartym serem i keczupem.

Smacznego!