swiatwemnie.pl

Langosze z niedźwiedzim czosnkiem

    

Zielone wiosenne langosze pełne witamin.

Pichcił

Ilość porcji

14

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  świeże drożdże 42 gramów  cukier kryształ 1 łyżeczka  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżeczka

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 1 kilogram  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 mililitrów  sól 2 łyżeczki

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę i sól.

3. 

czosnek niedźwiedzi 100 gramów  mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów

Niedźwiedzi czosnek myjemy, wkładamy do miksera, wlewamy mleko...

4. 

...i miksujemy.

5. 

jajka kurze 1 sztuka

Do mąki dodajemy zmiksowany czosnek, rozczyn i jajko.

6. 

Wyrabiamy kruche, stosunkowo lepkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

7. 

mąka chlebowa pszenna T750

Z wyrośniętego ciasta tworzymy większe bochenki, które obtaczamy w mące. Układamy na tackę i odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte czystą kuchenną ściereczką.

8. 

olej rzepakowy  masło 1 łyżeczka

Na patelni rozgrzewamy olej z kawałkiem masła. Bochenek ciasta ponownie obtaczamy w mące, delikatnie rozciągamy...

9. 

...i kładziemy na olej. Ciastem ciężko się pracuje, jest bardzo kruche, ma tendencję targać się, dlatego manipulujemy nim szybko.

10. 

Krótko smażymy z obydwóch stron.

11. 

Langosze są doskonałe, nie trzeba je smarować czosnkiem jak klasyczne langosze. Smakują świetnie ze śmietaną, tartym serem i keczupem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się