PRZEPISY

Langosze z niedźwiedzim czosnkiem

Langosze z niedźwiedzim czosnkiem

bi-starbi-starbi-starbi-starbi-star

Zielone wiosenne langosze pełne witamin.

przepis,fotoprzepis,czosnek niedźwiedzi,Dania wegetariańskie,Sezonowe przepisy

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

14

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cukier kryształ

1

21

łyżeczka

kcal

czosnek niedźwiedzi

100

19

gramów

kcal

jajka kurze

1

88

sztuka

kcal

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)

250

400

mililitrów

kcal

masło

1

37

łyżeczka

kcal

mleko półtłuste 1,5%

450

216

mililitrów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

1

18

łyżeczka

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

1

3470

kilogram

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

0

??

kcal

olej rzepakowy

0

??

kcal

sól

2

0

łyżeczki

kcal

świeże drożdże

42

43

gramów

kcal

 

Przepis

1. 

mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  świeże drożdże 42 gramów  cukier kryształ 1 łyżeczka  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżeczka

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy...

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 1 kilogram  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 mililitrów  sól 2 łyżeczki

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę i sól.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę i...

3. 

czosnek niedźwiedzi 100 gramów  mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów

Niedźwiedzi czosnek myjemy, wkładamy do miksera, wlewamy mleko...

Niedźwiedzi czosnek myjemy, wkładamy do miksera,...

4. 

...i miksujemy.

...i miksujemy....

5. 

jajka kurze 1 sztuka

Do mąki dodajemy zmiksowany czosnek, rozczyn i jajko.

Do mąki dodajemy zmiksowany czosnek, rozczyn i...

6. 

Wyrabiamy kruche, stosunkowo lepkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

Wyrabiamy kruche, stosunkowo lepkie ciasto i...

7. 

mąka chlebowa pszenna T750

Z wyrośniętego ciasta tworzymy większe bochenki, które obtaczamy w mące. Układamy na tackę i odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte czystą kuchenną ściereczką.

Z wyrośniętego ciasta tworzymy większe...

8. 

olej rzepakowy  masło 1 łyżeczka

Na patelni rozgrzewamy olej z kawałkiem masła. Bochenek ciasta ponownie obtaczamy w mące, delikatnie rozciągamy...

Na patelni rozgrzewamy olej z kawałkiem masła....

9. 

...i kładziemy na olej. Ciastem ciężko się pracuje, jest bardzo kruche, ma tendencję targać się, dlatego manipulujemy nim szybko.

...i kładziemy na olej. Ciastem ciężko się...

10. 

Krótko smażymy z obydwóch stron.

Krótko smażymy z obydwóch stron....

11. 

Langosze są doskonałe, nie trzeba je smarować czosnkiem jak klasyczne langosze. Smakują świetnie ze śmietaną, tartym serem i keczupem.

Langosze są doskonałe, nie trzeba je smarować...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się