Langosze z niedźwiedzim czosnkiem
Zielone wiosenne langosze pełne witamin.
przepis,fotoprzepis,czosnek niedźwiedzi,Dania wegetariańskie,Sezonowe przepisy
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
czosnek niedźwiedzi | 100 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 250 | mililitrów | |
masło | 1 | łyżeczka | |
mleko półtłuste 1,5% | 450 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 | łyżeczka | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 | kilogram | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
olej rzepakowy | - | ||
sól | 2 | łyżeczki | |
świeże drożdże | 42 | gramów |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • świeże drożdże 42 gramów • cukier kryształ 1 łyżeczka • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżeczka
Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.
2.
mąka chlebowa pszenna T750 1 kilogram • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 mililitrów • sól 2 łyżeczki
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę i sól.
3.
czosnek niedźwiedzi 100 gramów • mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów
Niedźwiedzi czosnek myjemy, wkładamy do miksera, wlewamy mleko...
4.
...i miksujemy.
6.
Wyrabiamy kruche, stosunkowo lepkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
7.
Z wyrośniętego ciasta tworzymy większe bochenki, które obtaczamy w mące. Układamy na tackę i odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte czystą kuchenną ściereczką.
8.
olej rzepakowy • masło 1 łyżeczka
Na patelni rozgrzewamy olej z kawałkiem masła. Bochenek ciasta ponownie obtaczamy w mące, delikatnie rozciągamy...
9.
...i kładziemy na olej. Ciastem ciężko się pracuje, jest bardzo kruche, ma tendencję targać się, dlatego manipulujemy nim szybko.
10.
Krótko smażymy z obydwóch stron.
11.
Langosze są doskonałe, nie trzeba je smarować czosnkiem jak klasyczne langosze. Smakują świetnie ze śmietaną, tartym serem i keczupem.
Smacznego!