Komosa ryżowa z kiszoną kapustą
Proste, smakowo ciekawe dietetyczne danie pełne witamin.
przepis,fotoprzepis,Quinoa - komosa ryżowa,kiszona kapusta,Dania wegetariańskie,Bezglutenowe,Wegańskie przepisy,Wegetariańskie przepisy
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
Quinoa - komosa ryżowa | 100 | gramów | |
cebula | 100 | gramów | |
czosnek | 2 | ząbki | |
kiszona kapusta | 250 | gramów | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | - | ||
majeranek | ½ | łyżeczki | |
olej słonecznikowy | 2 | łyżki | |
sól | ½ | łyżeczki | |
woda | 250 | mililitrów |
Przepis
1.
Quinoa - komosa ryżowa 100 gramów
Komosę ryżową przepłukujemy pod bieżącą wodą i odstawiamy do odcieczenia.

2.
cebula 100 gramów • olej słonecznikowy 2 łyżki • czosnek 2 ząbki
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę smażymy na oleju i dodajemy pokrojony czosnek.

3.
Dodajemy komosę...

4.
woda 250 mililitrów • sól ½ łyżeczki • majeranek ½ łyżeczki
...wodę, sól, majeranek i doprowadzamy do wrzenia. Ogień zmniejszamy do minimum, przykrywamy i 15 minut gotujemy.


6.
...i dodajemy do ugotowanej komosy.


Smacznego!