Orkiszowe langosze
Puszyste langosze ze zdrowej orkiszowej mąki. Jako dodatek nie krępujecie się i dodajcie to co lubicie najlepiej - starty ulubiony ser, keczup, sos tatarski, czosnkowy olej lub śmietanę.
przepis,fotoprzepis,mąka orkiszowa drobno mielona,kwaśna śmietana (10% tłuszczu),Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Kategorie
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 | łyżka | |
kwaśna śmietana (10% tłuszczu) | 250 | mililitrów | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 | mililitrów | |
mąka orkiszowa drobno mielona | 750 | gramów | |
olej do smażenia | - | ||
sól | 1 | łyżeczka | |
świeże drożdże | 42 | gramów |
Przepis
1.
świeże drożdże 42 gramów • mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • cukier kryształ 1 łyżka
Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.
2.
mąka orkiszowa drobno mielona 750 gramów • sól 1 łyżeczka • kwaśna śmietana (10% tłuszczu) 250 mililitrów
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę, sól i wlewamy wyrośnięty rozczyn.
3.
Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
4.
Z wyrośniętego ciasta kształtujemy sobie małe bochenki, które odstawiamy na posypanej mąką stolnicy na 10 minut do podrośnięcia. W dłoniach posmarowanych olejem wyrabiamy langosze.
Smacznego!