PRZEPISY

Orkiszowe langosze

Orkiszowe langosze

Puszyste langosze ze zdrowej orkiszowej mąki. Jako dodatek nie krępujecie się i dodajcie to co lubicie najlepiej - starty ulubiony ser, keczup, sos tatarski, czosnkowy olej lub śmietanę.

przepis,fotoprzepis,mąka orkiszowa drobno mielona,kwaśna śmietana (10% tłuszczu),Dania wegetariańskie

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ1łyżka
kwaśna śmietana (10% tłuszczu)250mililitrów
mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
mąka orkiszowa drobno mielona750gramów
olej do smażenia-
sól1łyżeczka
świeże drożdże42gramów

 

Przepis

1. 

świeże drożdże 42 gramów  mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  cukier kryształ 1 łyżka

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

2. 

mąka orkiszowa drobno mielona 750 gramów  sól 1 łyżeczka  kwaśna śmietana (10% tłuszczu) 250 mililitrów

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę, sól i wlewamy wyrośnięty rozczyn.

3. 

Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

4. 

Z wyrośniętego ciasta kształtujemy sobie małe bochenki, które odstawiamy na posypanej mąką stolnicy na 10 minut do podrośnięcia. W dłoniach posmarowanych olejem wyrabiamy langosze.

5. 

olej do smażenia

Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwóch stron.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie