swiatwemnie.pl

Ciasto z kwaśnego mleka

Ciasto "kubkowe" przy użyciu białego jogurtu, kefiru, zsiadłego mleka lub z po prostu z kwaśnego mleka.

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Cukier kryształ4decylitry
Cukier puder2łyżki
Cukier waniliowy10gramów
Czekoladowe musli2decylitry
Kakao proszek4łyżki
Mleko kwaśne6decylitrów
Mąka tortowa pszenna t4506decylitrów
Oliwa1decylitr
Soda oczyszczona2łyżeczki

1. Przygotowanie

mleko kwaśne 6 dl  cukier kryształ 4 dl

Kwaśne mleko (zsiadłe, kefir, biały jogurt domowy) wlewamy do miski. Dodajemy cukier kryształowy i mieszamy.

Przygotowanie

2. 

oliwa 1 dl  cukier waniliowy 10 g  soda oczyszczona 2 łyżeczki  kakao proszek 4 łyżki

Dodajemy oliwę z oliwek, cukier waniliowy, sodę oczyszczoną, kakao i wszystko razem dobrze mieszamy. Zwracamy uwagę, by soda się dokładnie rozpuściła, w razie potrzeby przed dodaniem rozkruszamy między palcami grudki.

3. 

mąka tortowa pszenna T450 6 dl

Do masy dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (możemy też blachę zamiast papieru dobrze wysmarować tłuszczem i posypać mąką).

4. 

czekoladowe musli 2 dl

Powierzchnię ciasta równomiernie posypujemy przygotowanym musli.

5. Pieczenie

Przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w średniej temperaturze około 30 minut. Za pomocą wykałaczki sprawdzamy czy ciasto jest upieczone, a to w ten sposób, że wbijamy ją do ciasta i jeśli po wyciągnięciu jej koniec jest suchy to znaczy, że ciasto jest dobrze upieczone.

Pieczenie

6. Podawanie

cukier puder 2 łyżki

Podajemy pokrojone na prostokąty lub w kostkę, posypane cukrem pudrem.

Podawanie

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się