swiatwemnie.pl

Ziemniaczany placek z cebulą i niedźwiedzim czosnkiem

    

Duży ziemniaczany placek na blasze z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym, doprawiony smażoną cebulą i niedźwiedzim czosnkiem.

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

cebula 400 gramów

Cebulę obieramy i na drobno kroimy.

2. 

olej rzepakowy 4 łyżki

Smażymy ją na oleju na złoty kolor.

3. 

ziemniaki 1400 gramów

Ziemniaki obieramy i myjemy.

4. 

mąka orkiszowa drobno mielona 50 gramów  sól 2 łyżeczki  majeranek 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  jajka kurze 2 sztuki  czosnek 4 ząbki

Ziemniaki na drobno trzemy, dodajemy mąkę, sól, przyprawy, jajka oraz obrany i przeciśniętym przez praskę czosnek. Mieszamy,...

5. 

siemię lniane 2 łyżki

...wsypujemy w młynku do kawy zmielone siemię lniane,...

6. 

płatki owsiane 100 gramów  olej słonecznikowy  smalec

...płatki owsiane i ponownie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Blachę do pieczenia smarujemy smalcem, albo olejem...

7. 

czosnek niedźwiedzi  Mrożony niedźwiedzi czosnek przepis

...i ziemniaczane ciasto na nią wylewamy. Świeży niedźwiedzi czosnek miksujemy, albo używamy mrożony, który sobie zamroziliśmy w sezonie według wymienionego przepisu. Na ciasto rozkładamy przygotowaną cebulę i czosnek.

8. 

Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się