swiatwemnie.pl

Spaghetti Aglio e Olio

     

Tradycyjne włoskie spaghetti z czosnkiem i olejem. Doprawione pieprzem, solą i chilli.

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

10 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

makaron - spaghetti 200 g  woda 1.5 litra  sól 1 łyżeczka

Spaghetti gotujemy (według wskazówek na opakowaniu) w osolonej wrzącej wodzie około 5 minut.

2. 

czosnek 4 ząbki

Ząbki czosnku kroimy na plasterki.

3. 

oliwa 50 ml

Na średnim ogniu powoli smażymy czosnek na chrupiąco.

4. 

Spaghetti odcedzamy.

5. 

papryczka chili świeża  czarny pieprz mielony  sól

Gdy woda odcieknie ze spaghetti, wkładamy je z powrotem do suchego garnka, a potem dodajemy olej z czosnkiem. Dodajemy chilli, pieprz i sól. Ostrożnie mieszamy.

6. 

nać pietruszki

Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się