Kalafiorowe ziemniaczane placki
Delikatne i smaczne placki z ziemniaków i kalafiora. Doprawione czosnkiem i majerankiem, będą delektować się nimi smakosze i w każdej porze roku smakują tak samo dobrze.
przepis,fotoprzepis,kalafior,ziemniaki,czosnek,Dania wegetariańskie,Sezonowe przepisy
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
czosnek | 2 | ząbki | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kalafior | 200 | gramów | |
majeranek | 1 | łyżeczka | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 200 | gramów | |
przyprawa kurkuma | ½ | łyżeczki | |
sól | ½ | łyżeczki | |
ziemniaki | 200 | gramów |
Przepis
1.
kalafior 200 gramów • ziemniaki 200 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki
Wymienione składniki razem miksujemy.

2.
majeranek 1 łyżeczka • czosnek 2 ząbki • sól ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • przyprawa kurkuma ½ łyżeczki
Dodajemy czosnek i doprawiamy.

3.
Gotowe ciasto odstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki.

4.
Na patelni z rozgrzanym olejem formujemy placuszki z przygotowanego ciasta i smażymy je z jednej strony ...

5.
... i z drugiej strony. Po wyciągnięciu odsysamy zbyteczny olej z placków papierowym ręczniczkiem.

Smacznego!