Kalafiorowe ziemniaczane placki

Delikatne i smaczne placki z ziemniaków i kalafiora. Doprawione czosnkiem i majerankiem, będą delektować się nimi smakosze i w każdej porze roku smakują tak samo dobrze.
przepis,fotoprzepis,kalafior,ziemniaki,czosnek,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
233 g
Energia porcji
315 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
czosnek | 2 11 | ząbki kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
kalafior | 200 58 | gramów kcal | |
majeranek | 1 11 | łyżeczka kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 96 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 200 712 | gramów kcal | |
przyprawa kurkuma | ½ 8 | łyżeczki kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
ziemniaki | 200 184 | gramów kcal |
Przepis
1.
kalafior 200 gramów • ziemniaki 200 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki
Wymienione składniki razem miksujemy.

2.
majeranek 1 łyżeczka • czosnek 2 ząbki • sól ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • przyprawa kurkuma ½ łyżeczki
Dodajemy czosnek i doprawiamy.

3.
Gotowe ciasto odstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki.

4.
Na patelni z rozgrzanym olejem formujemy placuszki z przygotowanego ciasta i smażymy je z jednej strony ...

5.
... i z drugiej strony. Po wyciągnięciu odsysamy zbyteczny olej z placków papierowym ręczniczkiem.

Smacznego!