swiatwemnie.pl

Kalafiorowe ziemniaczane placki

Kalafiorowe ziemniaczane placki

    

Delikatne i smaczne placki z ziemniaków i kalafiora. Doprawione czosnkiem i majerankiem, będą delektować się nimi smakosze i w każdej porze roku smakują tak samo dobrze.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

kalafior 200 gramów  ziemniaki 200 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów  mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  jajka kurze 2 sztuki

Wymienione składniki razem miksujemy.

2. 

majeranek 1 łyżeczka  czosnek 2 ząbki  sól ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  przyprawa kurkuma ½ łyżeczki

Dodajemy czosnek i doprawiamy.

3. 

Gotowe ciasto odstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki.

4. 

Na patelni z rozgrzanym olejem formujemy placuszki z przygotowanego ciasta i smażymy je z jednej strony ...

5. 

... i z drugiej strony. Po wyciągnięciu odsysamy zbyteczny olej z placków papierowym ręczniczkiem.

Smacznego!

czarny pieprz mielony¼łyżeczki
czosnek2ząbki
jajka kurze2sztuki
kalafior200gramów
majeranek1łyżeczka
mleko półtłuste 1,5%200mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550200gramów
przyprawa kurkuma½łyżeczki
sól½łyżeczki
ziemniaki200gramów

 

© 2011 - 2022 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się