PRZEPISY

Ziemniaczane kulki faszerowane wędzonym mięsem

Ziemniaczane kulki faszerowane wędzonym mięsem

Ulubione ziemniaczane knedliki faszerowane wędzonym mięsem, podajemy ze smażoną cebulką i kwaśną kiszoną kapustą.

przepis,fotoprzepis,wędzone mięso,ziemniaki,Wieprzowina,Bezlaktozowe,Kuchnia słowacka

Wieprzowina

Kuchnia słowacka

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula500gramów
jajka kurze1sztuka
mąka chlebowa pszenna T750-
mąka tortowa pszenna T450450gramów
smalec60gramów
sól1łyżeczka
wędzone mięso500gramów
ziemniaki1200gramów

 

Przepis

1. 

wędzone mięso 500 gramów

Mięso wkładamy do garnka z wodą i gotujemy 1 godzinę.

2. 

ziemniaki 1200 gramów

Ziemniaki gotujemy w wodzie 20-25 minut, ostudzamy i obieramy.

3. 

Trzemy na drobno.

4. 

jajka kurze 1 sztuka  mąka tortowa pszenna T450 450 gramów  sól 1 łyżeczka

Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i sól.

5. 

Wyrabiamy ciasto.

6. 

Ugotowane mięso odstawiamy do ostudzenia...

7. 

...i kroimy w małą kosteczkę.

8. 

mąka chlebowa pszenna T750

Stolnicę posypujemy dostateczną ilością mąki. Z ziemniaczanego ciasta wytwarzamy trzy walce, około 20 cm długie. Każdy walec kroimy na 10 kawałków.

9. 

Z pojedynczych części tworzymy mniejsze placki i kładziemy na nie mięso. Obtaczamy ciastem tworząc kuleczki,...

10. 

...które delikatnie obtaczamy na stolnicy w mące, aby się nie kleiły.

11. 

Knedliki kładziemy na wrzącą, osoloną wodę i 10 minut gotujemy.

12. 

Ugotowane wyciągamy dziurkowaną łyżką.

13. 

cebula 500 gramów  smalec 60 gramów

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na smalcu.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie