Ziemniaczane kulki faszerowane wędzonym mięsem
Ulubione ziemniaczane knedliki faszerowane wędzonym mięsem, podajemy ze smażoną cebulką i kwaśną kiszoną kapustą.
przepis,fotoprzepis,wędzone mięso,ziemniaki,Wieprzowina,Bezlaktozowe,Kuchnia słowacka,Sezonowe przepisy
Wieprzowina
Kuchnia słowacka
Składniki
Składniki
cebula | 500 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
mąka tortowa pszenna T450 | 450 | gramów | |
smalec | 60 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
wędzone mięso | 500 | gramów | |
ziemniaki | 1200 | gramów |
Przepis


3.
Trzemy na drobno.

4.
jajka kurze 1 sztuka • mąka tortowa pszenna T450 450 gramów • sól 1 łyżeczka
Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i sól.

5.
Wyrabiamy ciasto.

6.
Ugotowane mięso odstawiamy do ostudzenia...

7.
...i kroimy w małą kosteczkę.

8.
Stolnicę posypujemy dostateczną ilością mąki. Z ziemniaczanego ciasta wytwarzamy trzy walce, około 20 cm długie. Każdy walec kroimy na 10 kawałków.

9.
Z pojedynczych części tworzymy mniejsze placki i kładziemy na nie mięso. Obtaczamy ciastem tworząc kuleczki,...

10.
...które delikatnie obtaczamy na stolnicy w mące, aby się nie kleiły.

11.
Knedliki kładziemy na wrzącą, osoloną wodę i 10 minut gotujemy.

12.
Ugotowane wyciągamy dziurkowaną łyżką.

Smacznego!