Frytki z batatów
Sprawdzony przepis na delikatnie doprawione chrupiące frytki ze słodkich ziemniaków pieczonych w piekarniku. Bataty są nie tylko smaczne, ale i pożywne. Te frytki najlepiej będą wam smakować jeszcze ciepłe, zaraz po upieczeniu.
przepis,fotoprzepis,słodkie ziemniaki,Dodatki ziemniaczane,Bezlaktozowe,Wegańskie przepisy,Wegetariańskie przepisy
Dodatki ziemniaczane
Składniki
Składniki
czosnek suszony | 1 | łyżeczka | |
mielona czerwona papryka | 1 | łyżeczka | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 | łyżka | |
oliwa | 1 | łyżka | |
rozmaryn | 1 | łyżeczka | |
sól | ½ | łyżeczki | |
słodkie ziemniaki | 500 | gramów |
Przepis

2.
Frytki moczymy w zimnej wodzie co najmniej pół godziny.

3.
Odcedzamy wodę a frytki z batatów osuszamy suchą kuchenną ściereczką.


5.
mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka • sól ½ łyżeczki • rozmaryn 1 łyżeczka • czosnek suszony 1 łyżeczka • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka
Z mąki i przypraw przygotowujemy sobie mieszankę na panierowanie frytek.

6.
Frytki równomiernie posypujemy przygotowaną mieszanką i ręką mieszamy, aby obtoczyły się ze wszystkich stron.

7.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia równomiernie układamy przygotowane frytki.

8.
Pieczemy 22 minut-y w temperaturze 220 °C.

9.
Po wyciągnięciu z piekarnika są bardzo chrupiące i odpowiednie na serwowanie.

Smacznego!