PRZEPISY

Frytki z batatów

Frytki z batatów

Sprawdzony przepis na delikatnie doprawione chrupiące frytki ze słodkich ziemniaków pieczonych w piekarniku. Bataty są nie tylko smaczne, ale i pożywne. Te frytki najlepiej będą wam smakować jeszcze ciepłe, zaraz po upieczeniu.

przepis,fotoprzepis,słodkie ziemniaki,Dodatki ziemniaczane,Bezlaktozowe,Wegańskie przepisy,Wegetariańskie przepisy

Dodatki ziemniaczane

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

czosnek suszony1łyżeczka
mielona czerwona papryka1łyżeczka
mąka chlebowa pszenna T7501łyżka
oliwa1łyżka
rozmaryn1łyżeczka
sól½łyżeczki
słodkie ziemniaki500gramów

 

Przepis

1. 

słodkie ziemniaki 500 gramów

Większy batat obieramy i kroimy na frytki tej samej wielkości.

2. 

Frytki moczymy w zimnej wodzie co najmniej pół godziny.

3. 

Odcedzamy wodę a frytki z batatów osuszamy suchą kuchenną ściereczką.

4. 

oliwa 1 łyżka

Frytki polewamy oliwą z oliwek i dobrze mieszamy.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka  sól ½ łyżeczki  rozmaryn 1 łyżeczka  czosnek suszony 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka

Z mąki i przypraw przygotowujemy sobie mieszankę na panierowanie frytek.

6. 

Frytki równomiernie posypujemy przygotowaną mieszanką i ręką mieszamy, aby obtoczyły się ze wszystkich stron.

7. 

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia równomiernie układamy przygotowane frytki.

8. 

Pieczemy 22 minut-y w temperaturze 220 °C.

9. 

Po wyciągnięciu z piekarnika są bardzo chrupiące i odpowiednie na serwowanie.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie