PRZEPISY

Ciasteczka winne

Ciasteczka winne

Małe chrupiące ciasteczka o bardzo charakterystycznym smaku dzięki nietypowemu składnikowi - winu. Użyj swojego ulubionego wina i uwierz, że może być zarówno białe, jak i czerwone. Nadają się np. do herbaty lub kawy jako mała odmiana codziennego rytuału.

przepis,fotoprzepis,białe wino,Ciasteczka,Bezlaktozowe,Kuchnia włoska,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Kuchnia włoska

Pichcił

Ilość porcji

100

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

białe wino150gramów
cukier kryształ250gramów
mąka chlebowa pszenna T750500gramów
oliwa160gramów

 

Przepis

1. 

białe wino 150 gramów  cukier kryształ 150 gramów  oliwa 160 gramów

Do dużej miski dajemy wino, olej i cukier.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów

Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką. Gdy ciasto zacznie gęstnieć, zastępujemy trzepaczkę drewnianą łyżką lub używamy robota kuchennego.

3. 

Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut zawinięte w folię.

4. 

cukier kryształ 100 gramów

Mniejsze kawałki ciasta rozwałkowujemy na kształt cienkiego wałka i formujemy z niego na palcach „pierścienie”. Delikatnie dociskamy końce, aby się połączyły.

5. 

Przed ułożeniem na blasze do pieczenia każdy kawałek „maczamy” jedną stroną w cukrze.

6. 

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie