Ciasteczka winne

Małe chrupiące ciasteczka o bardzo charakterystycznym smaku dzięki nietypowemu składnikowi - winu. Użyj swojego ulubionego wina i uwierz, że może być zarówno białe, jak i czerwone. Nadają się np. do herbaty lub kawy jako mała odmiana codziennego rytuału.
przepis,fotoprzepis,białe wino,Ciasteczka,Bezlaktozowe,Kuchnia włoska,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Kuchnia włoska
Pichcił
Ilość porcji
100
Masa porcji
11 g
Energia porcji
43 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
białe wino | 150 123 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 250 1005 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 1735 | gramów kcal | |
oliwa | 160 1407 | gramów kcal |
Przepis
1.
białe wino 150 gramów • cukier kryształ 150 gramów • oliwa 160 gramów
Do dużej miski dajemy wino, olej i cukier.

2.
mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów
Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką. Gdy ciasto zacznie gęstnieć, zastępujemy trzepaczkę drewnianą łyżką lub używamy robota kuchennego.

3.
Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut zawinięte w folię.

4.
cukier kryształ 100 gramów
Mniejsze kawałki ciasta rozwałkowujemy na kształt cienkiego wałka i formujemy z niego na palcach „pierścienie”. Delikatnie dociskamy końce, aby się połączyły.

5.
Przed ułożeniem na blasze do pieczenia każdy kawałek „maczamy” jedną stroną w cukrze.

6.
Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!