swiatwemnie.pl

Dyniowy sernik

     

Smaczne jesienne ciasto.

Pichcił

Ilość porcji

15

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

cukier trzcinowy150gramów
cynamon mielony2łyżeczki
dynia hokkaido500gramów
goździki mielone1łyżeczka
herbatniki maślane200gramów
imbir mielony1łyżeczka
jajka kurze3sztuki
mascarpone500gramów
masło150gramów
mielona gałka muszkatołowa½łyżeczki
sól0
śmietan-fix20gramów
śmietana do ubijania (30-33%)500mililitrów

1. Przygotowanie korpusu

herbatniki maślane 200 gramów  masło 150 gramów

Herbatniki rozkruszamy. Do herbatników dodajemy masło i wyrabiamy ciasto.

Przygotowanie korpusu

2. 

Ciasto ugniatamy do formy na pieczenie o średnicy 28 cm. Odkładamy do lodówki.

3. Przygotowanie nadzienia

dynia hokkaido 500 gramów

Dynię obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i nad parą gotujemy do miękkości.

Przygotowanie nadzienia

4. 

mascarpone 500 gramów  cukier trzcinowy 100 gramów  cynamon mielony 2 łyżeczki  goździki mielone 1 łyżeczka  imbir mielony 1 łyżeczka  mielona gałka muszkatołowa ½ łyżeczki  sól  jajka kurze 3 sztuki

W misce mieszamy mascarpone z cukrem. Dodajemy cynamon, mielone goździki, mielony imbir, gałkę muszkatołową i szczyptę soli. Dodajemy puree z ugotowanej dyni i jajka. Wszystko razem mieszamy.

5. 

Nadzienie wylewamy na korpus. Pieczemy w 170-180°C przez około 1 godzinę.

6. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów  cukier trzcinowy 50 gramów  śmietan-fix 20 gramów

Śmietanę do ubijania ubijamy razem ze śmietan-fix, dodajemy cukier. Gęstą bitą śmietaną smarujemy ostudzony sernik.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się