swiatwemnie.pl

Dyniowy sernik

     

Smaczne jesienne ciasto.

Pichcił

Ilość porcji

15

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Cukier trzcinowy150gramów
Cynamon mielony2łyżeczki
Dynia hokkaido500gramów
Goździki mielone1łyżeczka
Herbatniki maślane200gramów
Imbir mielony1łyżeczka
Jajka kurze3sztuki
Mascarpone500gramów
Masło150gramów
Mielona gałka muszkatołowa½łyżeczki
SólČL
Śmietan-fix20gramów
Śmietana do ubijania (30-33%)500mililitrów

1. Przygotowanie korpusu

herbatniki maślane 200 g  masło 150 g

Herbatniki rozkruszamy. Do herbatników dodajemy masło i wyrabiamy ciasto.

Przygotowanie korpusu

2. 

Ciasto ugniatamy do formy na pieczenie o średnicy 28 cm. Odkładamy do lodówki.

3. Przygotowanie nadzienia

dynia hokkaido 500 g

Dynię obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i nad parą gotujemy do miękkości.

Przygotowanie nadzienia

4. 

mascarpone 500 g  cukier trzcinowy 100 g  cynamon mielony 2 łyżeczki  goździki mielone 1 łyżeczka  imbir mielony 1 łyżeczka  mielona gałka muszkatołowa ½ łyżeczki  sól  jajka kurze 3 sztuki

W misce mieszamy mascarpone z cukrem. Dodajemy cynamon, mielone goździki, mielony imbir, gałkę muszkatołową i szczyptę soli. Dodajemy puree z ugotowanej dyni i jajka. Wszystko razem mieszamy.

5. 

Nadzienie wylewamy na korpus. Pieczemy w 170-180°C przez około 1 godzinę.

6. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 ml  cukier trzcinowy 50 g  śmietan-fix 20 g

Śmietanę do ubijania ubijamy razem ze śmietan-fix, dodajemy cukier. Gęstą bitą śmietaną smarujemy ostudzony sernik.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się