Kapuściana sałatka z kurkumą

Bardzo smaczna kapuściana sałatka, ulubiona nie tylko w azjatyckiej kuchni. Możemy podawać do prawie wszystkich słonych głównych dań niewegetariańskiej ale i wegetariańskiej kuchni.
przepis,fotoprzepis,kapusta biała,przyprawa kurkuma,Sałatki warzywne,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Sałatki warzywne
Pichcił
Ilość porcji
6
Masa porcji
252 g
Energia porcji
87 kcal
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia
Kategorie
Sałatki warzywne › Bezlaktozowe › Bezglutenowe › Sezon - Kapusta głowiasta (biała, czerwona) ›Składniki
Składniki
cukier trzcinowy | 40 159 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
kapusta biała | 800 232 | gramów kcal | |
marchew | 200 90 | gramów kcal | |
ocet | 4 26 | łyżki kcal | |
przyprawa kurkuma | ½ 8 | łyżeczki kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 400 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
woda 400 mililitrów • cukier trzcinowy 40 gramów • sól 1 łyżeczka • ocet 4 łyżki
Wodę z cukrem i solą doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy z ognia, dodajemy ocet (może być też ryżowy, nie nadaje się jabłkowy - w kombinacji z kurkumą gorzknieje) i odstawiamy do ostudzenia.


3.
marchew 200 gramów
Marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na cienkie długie paseczki. Dodajemy ją do kapusty...

4.
...i zalewamy wrzącą wodą. Od razu odcedzamy.

5.
przyprawa kurkuma ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki
Dodajemy kurkumę, czarny pieprz i dobrze mieszamy.

6.
Zalewamy zalewą, ugniatamy i zostawiamy na 24 godziny. Według smaku możemy dodać ocet, ewentualnie sok z cytryny.

Smacznego!