swiatwemnie.pl

Kapuściana sałatka z kurkumą

    

Bardzo smaczna kapuściana sałatka, ulubiona nie tylko w azjatyckiej kuchni. Możemy podawać do prawie wszystkich słonych głównych dań niewegetariańskiej ale i wegetariańskiej kuchni.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

 

cukier trzcinowy40gramów
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
kapusta biała800gramów
marchew200gramów
ocet4łyżki
przyprawa kurkuma½łyżeczki
sól1łyżeczka
woda400mililitrów

1. 

woda 400 mililitrów  cukier trzcinowy 40 gramów  sól 1 łyżeczka  ocet 4 łyżki

Wodę z cukrem i solą doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy z ognia, dodajemy ocet (może być też ryżowy, nie nadaje się jabłkowy - w kombinacji z kurkumą gorzknieje) i odstawiamy do ostudzenia.

2. 

kapusta biała 800 gramów

Kapustę na cienko kroimy.

3. 

marchew 200 gramów

Marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na cienkie długie paseczki. Dodajemy ją do kapusty...

4. 

...i zalewamy wrzącą wodą. Od razu odcedzamy.

5. 

przyprawa kurkuma ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki

Dodajemy kurkumę, czarny pieprz i dobrze mieszamy.

6. 

Zalewamy zalewą, ugniatamy i zostawiamy na 24 godziny. Według smaku możemy dodać ocet, ewentualnie sok z cytryny.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się