Kapuściana sałatka z kurkumą
Bardzo smaczna kapuściana sałatka, ulubiona nie tylko w azjatyckiej kuchni. Możemy podawać do prawie wszystkich słonych głównych dań niewegetariańskiej ale i wegetariańskiej kuchni.
przepis,fotoprzepis,kapusta biała,przyprawa kurkuma,Sałatki warzywne,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Sałatki warzywne
Kategorie
Sałatki warzywne › Bezlaktozowe › Bezglutenowe › Sezon - Kapusta głowiasta (biała, czerwona) ›
Składniki
Składniki
cukier trzcinowy | 40 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
kapusta biała | 800 | gramów | |
marchew | 200 | gramów | |
ocet | 4 | łyżki | |
przyprawa kurkuma | ½ | łyżeczki | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 400 | mililitrów |
Przepis
1.
woda 400 mililitrów • cukier trzcinowy 40 gramów • sól 1 łyżeczka • ocet 4 łyżki
Wodę z cukrem i solą doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy z ognia, dodajemy ocet (może być też ryżowy, nie nadaje się jabłkowy - w kombinacji z kurkumą gorzknieje) i odstawiamy do ostudzenia.
3.
marchew 200 gramów
Marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na cienkie długie paseczki. Dodajemy ją do kapusty...
4.
...i zalewamy wrzącą wodą. Od razu odcedzamy.
5.
przyprawa kurkuma ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki
Dodajemy kurkumę, czarny pieprz i dobrze mieszamy.
6.
Zalewamy zalewą, ugniatamy i zostawiamy na 24 godziny. Według smaku możemy dodać ocet, ewentualnie sok z cytryny.
Smacznego!