Słodki chlebek z cukinii z nasionami chia

Wspaniały cukiniowy kołacz z jabłkami, o konsystencji gęstego budyniu. Jego przygotowanie jest bardzo szybkie jak również i jego konsumpcja :)
przepis,fotoprzepis,cukinia,nasiona chia,Ciasta,Bezlaktozowe
Ciasta
Pichcił
Ilość porcji
24
Masa porcji
67 g
Energia porcji
106 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 120 483 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 2 121 | łyżki kcal | |
cukinia | 800 144 | gramów kcal | |
cynamon mielony | 1 38 | kcal | |
jabłka | 200 122 | gramów kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 890 | gramów kcal | |
nasiona chia | 4 100 | łyżeczki kcal | |
olej słonecznikowy | 50 450 | mililitrów kcal | |
skórka z cytryny | 1 4 | łyżeczka kcal | |
soda oczyszczona | 1 0 | łyżeczka kcal |
Przepis
1.
cukinia 800 gramów • jabłka 200 gramów
Cukinię myjemy i razem ze skórką ścieramy na drobno. Z jabłek usuwamy pestki oraz rdzeń, również trzemy ze skórką, ale na grubo.

2.
mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów • soda oczyszczona 1 łyżeczka • cukier kryształ 120 gramów • olej słonecznikowy 50 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki • skórka z cytryny 1 łyżeczka
Do cukinii z jabłkami dodajemy wymienione składniki i dobrze mieszamy.


4.
cynamon mielony 1 Pl • cukier kryształ 2 łyżki
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy cynamonem oraz cukrem. Widelcem delikatnie mieszamy wierzch ciasta by cynamon wmieszać w ciasto.

5.
Pieczemy w 170 °C przez 40 minut. Potem piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i kołacz zostawiamy w nim do ostudzenia. Kroimy aż po całkowitym ostudzeniu i stężeniu.

Smacznego!