PRZEPISY

Słodki chlebek z cukinii z nasionami chia

Słodki chlebek z cukinii z nasionami chia

Wspaniały cukiniowy kołacz z jabłkami, o konsystencji gęstego budyniu. Jego przygotowanie jest bardzo szybkie jak również i jego konsumpcja :)

przepis,fotoprzepis,cukinia,nasiona chia,Ciasta,Bezlaktozowe

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ120gramów
cukier kryształ2łyżki
cukinia800gramów
cynamon mielony1
jabłka200gramów
jajka kurze2sztuki
mąka luksusowa pszenna T550250gramów
nasiona chia4łyżeczki
olej słonecznikowy50mililitrów
skórka z cytryny1łyżeczka
soda oczyszczona1łyżeczka

 

Przepis

1. 

cukinia 800 gramów  jabłka 200 gramów

Cukinię myjemy i razem ze skórką ścieramy na drobno. Z jabłek usuwamy pestki oraz rdzeń, również trzemy ze skórką, ale na grubo.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów  soda oczyszczona 1 łyżeczka  cukier kryształ 120 gramów  olej słonecznikowy 50 mililitrów  jajka kurze 2 sztuki  skórka z cytryny 1 łyżeczka

Do cukinii z jabłkami dodajemy wymienione składniki i dobrze mieszamy.

3. 

nasiona chia 4 łyżeczki

Dodajemy chia nasiona.

4. 

cynamon mielony 1 Pl  cukier kryształ 2 łyżki

Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy cynamonem oraz cukrem. Widelcem delikatnie mieszamy wierzch ciasta by cynamon wmieszać w ciasto.

5. 

Pieczemy w 170 °C przez 40 minut. Potem piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i kołacz zostawiamy w nim do ostudzenia. Kroimy aż po całkowitym ostudzeniu i stężeniu.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie