Słodki chlebek z cukinii z nasionami chia
Wspaniały cukiniowy kołacz z jabłkami, o konsystencji gęstego budyniu. Jego przygotowanie jest bardzo szybkie jak również i jego konsumpcja :)
przepis,fotoprzepis,cukinia,nasiona chia,Ciasta,Bezlaktozowe
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 120 | gramów | |
cukier kryształ | 2 | łyżki | |
cukinia | 800 | gramów | |
cynamon mielony | 1 | ||
jabłka | 200 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 | gramów | |
nasiona chia | 4 | łyżeczki | |
olej słonecznikowy | 50 | mililitrów | |
skórka z cytryny | 1 | łyżeczka | |
soda oczyszczona | 1 | łyżeczka |
Przepis
1.
cukinia 800 gramów • jabłka 200 gramów
Cukinię myjemy i razem ze skórką ścieramy na drobno. Z jabłek usuwamy pestki oraz rdzeń, również trzemy ze skórką, ale na grubo.

2.
mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów • soda oczyszczona 1 łyżeczka • cukier kryształ 120 gramów • olej słonecznikowy 50 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki • skórka z cytryny 1 łyżeczka
Do cukinii z jabłkami dodajemy wymienione składniki i dobrze mieszamy.


4.
cynamon mielony 1 Pl • cukier kryształ 2 łyżki
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy cynamonem oraz cukrem. Widelcem delikatnie mieszamy wierzch ciasta by cynamon wmieszać w ciasto.

5.
Pieczemy w 170 °C przez 40 minut. Potem piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i kołacz zostawiamy w nim do ostudzenia. Kroimy aż po całkowitym ostudzeniu i stężeniu.

Smacznego!