swiatwemnie.pl

Bożonarodzeniowe jeżyki ze śliwkami

     

Chrupiące bożonarodzeniowe ciasteczka o kształcie jeżyków, nadziewane suszoną śliwką, moczone w czekoladzie i obtoczone w kokosie. Dzieci będą miały przy ich przygotowaniu wiele radości, tak się z nimi przy pieczeniu zabawcie. Dzięki włożonej śliwce jeżyki są dość wielkie na to, by je dziecięce rączki modelowały.

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

wysoka

 

 

1. 

masło 125 g  cukier puder 60 g  mąka chlebowa pszenna T750 220 g  skrobia kukurydziana 30 g  jajka kurze 1 sztuka  skórka z cytryny ½ łyżeczki

Do miski siekamy masło, dodajemy cukier, mąkę, skrobię kukurydzianą, jajko i startą skórkę z cytryny nie poddanej obróbce chemicznej.

2. 

Wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki do stężenia.

3. 

śliwki suszone 20 sztuk

Kontrolujemy śliwki, czy nie są w niektórych zapomniane pestki i myjemy je. Osuszamy.

4. 

Ze stężonego ciasta wytwarzamy 20 cm długi walec. Kroimy go na 20 części.

5. 

Każdą część w rękach troszkę rozciągamy. Do ciasta wkładamy całą śliwkę ...

6. 

... i kształtujemy na kształt łezki. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

7. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 175 °C.

8. 

czekolada do gotowania 80 g  śmietana do ubijania (30-33%) 4 łyżki

Czekoladę roztapiamy ze śmietaną na parze.

9. 

Ostudzone ciasteczka chwytamy za szpic i wierzchnią część moczymy w czekoladzie, prawie do połowy,około 2/3 ciasteczka.

10. 

wiórki kokosowe

Od razu moczymy w kokosie.

11. 

Jeżyki układamy na kratkę i czekoladą malujemy nos i oczka.

12. 

Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się