PRZEPISY

Bożonarodzeniowe jeżyki ze śliwkami

Bożonarodzeniowe jeżyki ze śliwkami

Chrupiące bożonarodzeniowe ciasteczka o kształcie jeżyków, nadziewane suszoną śliwką, moczone w czekoladzie i obtoczone w kokosie. Dzieci będą miały przy ich przygotowaniu wiele radości, tak się z nimi przy pieczeniu zabawcie. Dzięki włożonej śliwce jeżyki są dość wielkie na to, by je dziecięce rączki modelowały.

przepis,fotoprzepis,śliwki suszone,czekolada do gotowania,wiórki kokosowe,Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

cukier puder60gramów
czekolada do gotowania80gramów
jajka kurze1sztuka
masło125gramów
mąka chlebowa pszenna T750220gramów
skrobia kukurydziana30gramów
skórka z cytryny½łyżeczki
wiórki kokosowe-
śliwki suszone20sztuk
śmietana do ubijania (30-33%)4łyżki

 

Przepis

1. 

masło 125 gramów  cukier puder 60 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 220 gramów  skrobia kukurydziana 30 gramów  jajka kurze 1 sztuka  skórka z cytryny ½ łyżeczki

Do miski siekamy masło, dodajemy cukier, mąkę, skrobię kukurydzianą, jajko i startą skórkę z cytryny nie poddanej obróbce chemicznej.

2. 

Wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki do stężenia.

3. 

śliwki suszone 20 sztuk

Kontrolujemy śliwki, czy nie są w niektórych zapomniane pestki i myjemy je. Osuszamy.

4. 

Ze stężonego ciasta wytwarzamy 20 cm długi walec. Kroimy go na 20 części.

5. 

Każdą część w rękach troszkę rozciągamy. Do ciasta wkładamy całą śliwkę ...

6. 

... i kształtujemy na kształt łezki. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

7. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 175 °C.

8. 

czekolada do gotowania 80 gramów  śmietana do ubijania (30-33%) 4 łyżki

Czekoladę roztapiamy ze śmietaną na parze.

9. 

Ostudzone ciasteczka chwytamy za szpic i wierzchnią część moczymy w czekoladzie, prawie do połowy,około 2/3 ciasteczka.

10. 

wiórki kokosowe

Od razu moczymy w kokosie.

11. 

Jeżyki układamy na kratkę i czekoladą malujemy nos i oczka.

12. 

Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie