PRZEPISY

Bożonarodzeniowe jeżyki ze śliwkami

Bożonarodzeniowe jeżyki ze śliwkami

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Chrupiące bożonarodzeniowe ciasteczka o kształcie jeżyków, nadziewane suszoną śliwką, moczone w czekoladzie i obtoczone w kokosie. Dzieci będą miały przy ich przygotowaniu wiele radości, tak się z nimi przy pieczeniu zabawcie. Dzięki włożonej śliwce jeżyki są dość wielkie na to, by je dziecięce rączki modelowały.

przepis,fotoprzepis,śliwki suszone,czekolada do gotowania,wiórki kokosowe,Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

cukier puder

60

233

gramów

kcal

czekolada do gotowania

80

401

gramów

kcal

jajka kurze

1

88

sztuka

kcal

masło

125

918

gramów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

220

764

gramów

kcal

skrobia kukurydziana

30

109

gramów

kcal

skórka z cytryny

½

2

łyżeczki

kcal

wiórki kokosowe

0

??

kcal

śliwki suszone

20

??

sztuk

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

4

187

łyżki

kcal

 

Przepis

1. 

masło 125 gramów  cukier puder 60 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 220 gramów  skrobia kukurydziana 30 gramów  jajka kurze 1 sztuka  skórka z cytryny ½ łyżeczki

Do miski siekamy masło, dodajemy cukier, mąkę, skrobię kukurydzianą, jajko i startą skórkę z cytryny nie poddanej obróbce chemicznej.

Do miski siekamy masło, dodajemy cukier, mąkę,...

2. 

Wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki do stężenia.

Wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy...

3. 

śliwki suszone 20 sztuk

Kontrolujemy śliwki, czy nie są w niektórych zapomniane pestki i myjemy je. Osuszamy.

Kontrolujemy śliwki, czy nie są w niektórych...

4. 

Ze stężonego ciasta wytwarzamy 20 cm długi walec. Kroimy go na 20 części.

Ze stężonego ciasta wytwarzamy 20 cm długi...

5. 

Każdą część w rękach troszkę rozciągamy. Do ciasta wkładamy całą śliwkę ...

Każdą część w rękach troszkę rozciągamy....

6. 

... i kształtujemy na kształt łezki. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

... i kształtujemy na kształt łezki. Kładziemy...

7. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 175 °C.

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 175 °C....

8. 

czekolada do gotowania 80 gramów  śmietana do ubijania (30-33%) 4 łyżki

Czekoladę roztapiamy ze śmietaną na parze.

Czekoladę roztapiamy ze śmietaną na parze....

9. 

Ostudzone ciasteczka chwytamy za szpic i wierzchnią część moczymy w czekoladzie, prawie do połowy,około 2/3 ciasteczka.

Ostudzone ciasteczka chwytamy za szpic i...

10. 

wiórki kokosowe

Od razu moczymy w kokosie.

Od razu moczymy w kokosie....

11. 

Jeżyki układamy na kratkę i czekoladą malujemy nos i oczka.

Jeżyki układamy na kratkę i czekoladą malujemy...

12. 

Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Odstawiamy do lodówki do stężenia....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się