Bożonarodzeniowe jeżyki ze śliwkami
Chrupiące bożonarodzeniowe ciasteczka o kształcie jeżyków, nadziewane suszoną śliwką, moczone w czekoladzie i obtoczone w kokosie. Dzieci będą miały przy ich przygotowaniu wiele radości, tak się z nimi przy pieczeniu zabawcie. Dzięki włożonej śliwce jeżyki są dość wielkie na to, by je dziecięce rączki modelowały.
przepis,fotoprzepis,śliwki suszone,czekolada do gotowania,wiórki kokosowe,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | 60 | gramów | |
czekolada do gotowania | 80 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 125 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 220 | gramów | |
skrobia kukurydziana | 30 | gramów | |
skórka z cytryny | ½ | łyżeczki | |
wiórki kokosowe | - | ||
śliwki suszone | 20 | sztuk | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 4 | łyżki |
Przepis
1.
masło 125 gramów • cukier puder 60 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 220 gramów • skrobia kukurydziana 30 gramów • jajka kurze 1 sztuka • skórka z cytryny ½ łyżeczki
Do miski siekamy masło, dodajemy cukier, mąkę, skrobię kukurydzianą, jajko i startą skórkę z cytryny nie poddanej obróbce chemicznej.
2.
Wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki do stężenia.
3.
śliwki suszone 20 sztuk
Kontrolujemy śliwki, czy nie są w niektórych zapomniane pestki i myjemy je. Osuszamy.
4.
Ze stężonego ciasta wytwarzamy 20 cm długi walec. Kroimy go na 20 części.
5.
Każdą część w rękach troszkę rozciągamy. Do ciasta wkładamy całą śliwkę ...
6.
... i kształtujemy na kształt łezki. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
7.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 175 °C.
8.
czekolada do gotowania 80 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 4 łyżki
Czekoladę roztapiamy ze śmietaną na parze.
9.
Ostudzone ciasteczka chwytamy za szpic i wierzchnią część moczymy w czekoladzie, prawie do połowy,około 2/3 ciasteczka.
11.
Jeżyki układamy na kratkę i czekoladą malujemy nos i oczka.
12.
Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Smacznego!