swiatwemnie.pl

Rabarbarowe muffiny

    

Świeże ciasteczka ze smacznym kwaśnym rabarbarem.

Pichcił

Ilość porcji

18

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

rabarbar 200 gramów

Łodygi rabarbaru delikatnie obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałeczki.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  proszek do pieczenia 2 łyżeczki  cukier trzcinowy 120 gramów

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i mieszamy.

3. 

Do sypkiej masy dodajemy 2/3 przygotowanego rabarbaru.

4. 

jajka kurze 3 sztuki  mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów  olej słonecznikowy 80 mililitrów

Jajka mieszamy z mlekiem i olejem. Ciekłą masę dodajemy do sypkiej i wyrabiamy gładkie ciasto.

5. 

Koszyczki do pieczenia muffin wkładamy do foremek na muffiny albo do blachy do pieczenia muffin. Napełniamy je do dwóch trzecich ciastem.

6. 

Wierzch równomiernie posypujemy resztą rabarbaru.

7. 

cukier puder

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem i ostudzone podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się