Kurczak Cacciatore
![Kurczak Cacciatore](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00002107/img_pl_4x3/kurczak-cacciatore_00180.jpg)
Włoski przepis na kurczaka Cacciatore w sosie z ziołami, papryką, pomidorami i czarnymi oliwkami. Jako dodatek doskonale nadadzą się spaghetti lub ryż.
przepis,fotoprzepis,udka z kurczaka całe,piersi z kurczaka,papryka czerwona,pomidory,czarne oliwki,Kurczak,Bezlaktozowe,Kuchnia włoska,Sezonowe przepisy
Kurczak
Kuchnia włoska
Składniki
Składniki
białe wino | 100 | mililitrów | |
cebula | 200 | gramów | |
czarne oliwki | 80 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 3 | ząbki | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 200 | gramów | |
olej rzepakowy | 3 | łyżki | |
papryka czerwona | 200 | gramów | |
piersi z kurczaka | 2 | sztuki | |
pomidory | 400 | gramów | |
rosół z kurczaka | 450 | mililitrów | |
rozmaryn | 1 | łyżeczka | |
sól | 2 | łyżeczki | |
tymianek | 1 | łyżeczka | |
udka z kurczaka całe | 2 | sztuki |
Przepis
1.
udka z kurczaka całe 2 sztuki • piersi z kurczaka 2 sztuki
Kurczaka myjemy, usuwamy skórę, usuwamy kości i porcjujemy udka oraz piersi na mniejsze kawałki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002107/small/IMG_1060.jpg)
2.
mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • sól 1 łyżeczka
Kawałki kurczaka obtaczamy w mące wymieszanej z pieprzem i solą.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002107/small/IMG_1061.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002107/small/IMG_1063.jpg)
4.
... z obydwóch stron.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002107/small/IMG_1065.jpg)
5.
Usmażone kawałki kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002107/small/IMG_1066.jpg)
6.
cebula 200 gramów • papryka czerwona 200 gramów
W wypieku z kurczaka smażymy na drobno pokrojoną cebulę i czerwoną paprykę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002107/small/IMG_1067.jpg)
7.
białe wino 100 mililitrów • czosnek 3 ząbki
Gdy jest cebula podsmażona na złoty kolor, podlewamy ją winem i smażymy aż wyparuje. Dodajemy rozgnieciony czosnek.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002107/small/IMG_1068.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002107/small/IMG_1069.jpg)
9.
rosół z kurczaka 450 mililitrów • tymianek 1 łyżeczka • rozmaryn 1 łyżeczka • sól 1 łyżeczka • czarne oliwki 80 gramów
Sos podlewamy wywarem i doprawiamy. Dodajemy oliwki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002107/small/IMG_1070.jpg)
10.
Sosem zalewamy przygotowane kawałki kurczaka.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002107/small/IMG_1073.jpg)
11.
Pieczemy 45 minut-y w temperaturze 180 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002107/small/IMG_1076.jpg)
12.
Po upieczeniu delikatnie mieszamy i możemy serwować.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002107/small/IMG_1077.jpg)
Smacznego!