Zupa z soczewicą i parówkami
![Zupa z soczewicą i parówkami](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000284/img_pl_4x3/zupa-z-soczewica-i-parowkami_00180.jpg)
Doskonała zupa na drugie śniadanie. Podajemy ze świeżym pieczywem.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,mielona czerwona papryka,parówki debreczyńskie,soczewica sterylizowana,Zupy mięsne,Sezonowe przepisy
Zupy mięsne
Składniki
Składniki
cebula | 1 | sztuka | |
czosnek | - | ||
mielona czerwona papryka | 3 | łyżeczki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 2 | łyżki | |
olej słonecznikowy | 3 | łyżki | |
parówki debreczyńskie | 6 | sztuk | |
soczewica sterylizowana | 500 | gramów | |
sól | 2 | łyżeczki | |
woda | 1.5 | litra | |
woda | 3 | decylitry | |
ziemniaki | 400 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie ziemniaków
ziemniaki 400 gramów • woda 1.5 litra • sól 2 łyżeczki
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000284/small/zemiaky.jpg)
2. Przygotowanie zasmażki
cebula 1 sztuka • olej słonecznikowy 3 łyżki • mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki • mielona czerwona papryka 3 łyżeczki • woda 3 decylitry
Obieramy i kroimy cebulę. Smażymy ją na oleju, dodajemy mąkę, mieloną paprykę, kilka sekund smażymy i zalewamy wodą. Zasmażkę rozgotowujemy na gładko.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000284/small/pripravime-zaprazku.jpg)
3.
parówki debreczyńskie 6 sztuk
Parówki kroimy na kółeczka, ponieważ użyte parówki debreczyńskie są tłuściejsze smażymy je na suchej patelni.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000284/small/parky-a-zaprazka.jpg)
4. Soczewica
soczewica sterylizowana 500 gramów
Suchą soczewicę gotujemy do miękkości, albo użyjemy do przygotowania zupy gotową soczewicę z puszki. Dodajemy ją do ugotowanych ziemniaków.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000284/small/pridame-sosovicu.jpg)
5.
Do zupy przecedzamy rozgotowaną zasmażkę. Wszystko razem zagotowujemy. Według smaku możemy dodać przeciśnięty czosnek, ewentualnie zupę dosolić.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000284/small/precedime-zaprazku.jpg)
6.
Na koniec dodajmy usmażone parówki, mieszamy i podajemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000284/small/pridame-parky.jpg)
Smacznego!