Zupa z soczewicą i parówkami
Doskonała zupa na drugie śniadanie. Podajemy ze świeżym pieczywem.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,mielona czerwona papryka,parówki debreczyńskie,soczewica sterylizowana,Zupy mięsne
Zupy mięsne
Składniki
Składniki
cebula | 1 | sztuka | |
czosnek | - | ||
mielona czerwona papryka | 3 | łyżeczki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 2 | łyżki | |
olej słonecznikowy | 3 | łyżki | |
parówki debreczyńskie | 6 | sztuk | |
soczewica sterylizowana | 500 | gramów | |
sól | 2 | łyżeczki | |
woda | 1.5 | litra | |
woda | 3 | decylitry | |
ziemniaki | 400 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie ziemniaków
ziemniaki 400 gramów • woda 1.5 litra • sól 2 łyżeczki
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. Przygotowanie zasmażki
cebula 1 sztuka • olej słonecznikowy 3 łyżki • mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki • mielona czerwona papryka 3 łyżeczki • woda 3 decylitry
Obieramy i kroimy cebulę. Smażymy ją na oleju, dodajemy mąkę, mieloną paprykę, kilka sekund smażymy i zalewamy wodą. Zasmażkę rozgotowujemy na gładko.
3.
parówki debreczyńskie 6 sztuk
Parówki kroimy na kółeczka, ponieważ użyte parówki debreczyńskie są tłuściejsze smażymy je na suchej patelni.
4. Soczewica
soczewica sterylizowana 500 gramów
Suchą soczewicę gotujemy do miękkości, albo użyjemy do przygotowania zupy gotową soczewicę z puszki. Dodajemy ją do ugotowanych ziemniaków.
5.
Do zupy przecedzamy rozgotowaną zasmażkę. Wszystko razem zagotowujemy. Według smaku możemy dodać przeciśnięty czosnek, ewentualnie zupę dosolić.
6.
Na koniec dodajmy usmażone parówki, mieszamy i podajemy.
Smacznego!