swiatwemnie.pl

Kakaowe ciasto

Ciasto z kakaowym korpusem i gęstym kakaowym kremem, ozdobiony pianą z białek.

 

Ilość porcji: 30

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie ciasta

jajka kurze 4 sztuki  cukier waniliowy 10 g  cukier kryształ 180 g  olej słonecznikowy 80 ml  mleko półtłuste 1,5% 120 ml  mąka chlebowa pszenna T750 280 g  proszek do pieczenia 8 g  kakao instant 5 łyżek

Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier kryształ i cukier waniliowy, olej, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczalnym kakao. Na koniec dodajemy osobno ubitą pianę z białek i całość ostrożnie mieszamy.

Przygotowanie ciasta

2. 

Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę. Pieczemy przez około 20 minut.

3. 

dżem morelowy 200 g

Upieczone ciasto odstawiamy, aby troszkę wystygło a następnie smarujemy je kwaśniejszym dżemem.

4. Przygotowanie kremu

mleko półtłuste 1,5% 400 ml  budyń waniliowy w proszku 40 g  żółtko jajka 4 sztuki  masło 250 g  kakao instant 12 łyżek  cukier puder 3 łyżki

1/4 mleka odlewamy do osobnej miski, a resztę zagotowujemy. Do oddzielonej ćwiartki dodajemy budyń, żółtka z jajek, a następnie porządnie mieszamy i mieszając wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń. Budyń odstawiamy, aby wystygł. Gdy już będzie chłodny, dodajemy do niego miękkie masło z cukrem i rozpuszczalnym kakao. Następnie ubijamy gładki krem.

Przygotowanie kremu

5. 

Kremem równomiernie rozsmarowujemy na upieczone ciasto.

6. Przygotowanie piany z białek

białko jajka 4 sztuki  cukier puder 250 g

Nad parą ubijamy gęsta pianę z białek z cukrem.

Przygotowanie piany z białek

7. 

Pianą z białek ozdabiamy powierzchnię ciasta.

8. 

czekolada

Posypujemy czekoladowymi wiórkami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się