Tuńczykowe ślimaki z ciasta francuskiego
![Tuńczykowe ślimaki z ciasta francuskiego](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000099/img_pl_4x3/tunczykowe-slimaki-z-ciasta-francuskiego_00180.jpg)
Proste i szybkie przygotowanie smakołyku z ciasta francuskiego wypełnionego tuńczykiem i oliwkami. Ten przepis doceni każda gospodyni, która oczekuje gości.
przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,tuńczyk w kawałkach w sosie własnym,oliwki zielone,twardy ser,Słone przekąski
Słone przekąski
Kategorie
Słone przekąski
Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 500 | gramów | |
ogórek konserwowy | 4 | sztuki | |
oliwki zielone | 200 | gramów | |
tuńczyk w kawałkach w sosie własnym | 180 | gramów | |
twardy ser | 150 | gramów |
Przepis
1.
ciasto francuskie 500 gramów
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na kształt prostokąta.
2.
tuńczyk w kawałkach w sosie własnym 180 gramów • oliwki zielone 200 gramów • twardy ser 150 gramów • ogórek konserwowy 4 sztuki
Na jedną połowę nakładamy rozdrobnione kawałki tuńczyka, z których został usunięty olej. Na tuńczyka kładziemy pokrojone w krążki oliwki i ogórki kiszone. Posypujemy startym serem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000099/small/plnka-do-tuniakovych-slimakov.jpg)
3.
Ciasto chwytamy z tej dłuższej strony i powoli zwijamy tworząc roladę. Roladę kroimy na paski o grubości 1 cm, kładziemy na blachę w pozycji leżącej.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000099/small/tuniakove-slimaky-pre-pecenim.jpg)
4.
Pieczemy w temperaturze 150 °C przez około 20 minut.
Smacznego!