swiatwemnie.pl

Kalarepowa zupa dla dzieci

     

Masłowa kalarepowa zupa z ziemniaczkami i kluskami. Delikatnie osolona smakuje też dorosłym.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

20 min.

Trudność

średnia

 

 

Jajka kurze1sztuka
Kalarepa200gramów
Kasza manna30gramów
Kminek mielony½łyżeczki
Masło20gramów
Nać pietruszki
Sól morska¼łyżeczki
Woda1.2litra
Ziemniaki150gramów

1. 

kalarepa 200 g  ziemniaki 150 g

Kalarepę obieramy i na grubo trzemy. Ziemniaki oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę.

2. 

masło 20 g

W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy kalarepę. Mieszamy i chwilę smażymy.

3. 

sól morska ¼ łyżeczki  kminek mielony ½ łyżeczki

Dodajemy ziemniaki, szczyptę soli i kminek.

4. 

woda 1.2 litra

Zalewamy wrzątkiem i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.

5. 

jajka kurze 1 sztuka  kasza manna 30 g

Kaszę wymieszamy z jajkiem a do zupy przetrzemy kluski.

6. 

nać pietruszki

Po ugotowaniu klusek mieszamy z pokrojoną natką pietruszki według smaku.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się