Galaretka wieprzowa
Wyśmienity zimny kolagenowy przysmak, którego długie przygotowanie jest tego warte. Podajemy z chlebem, cebulą i octem.
przepis,fotoprzepis,golonka wieprzowa,raciczki wieprzowe,Słone przekąski,Ostatki,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Słone przekąski
Składniki
Składniki
cebula | 1 | sztuka | |
czosnek | 6 | ząbków | |
golonka wieprzowa | 2 | sztuki | |
raciczki wieprzowe | 3 | sztuki | |
sól | 3 | łyżeczki | |
woda | 4 | litry |
Przepis
1.
golonka wieprzowa 2 sztuki • raciczki wieprzowe 3 sztuki
Wieprzowe raciczki i golonka dokładnie myjemy. Usuwamy z nich ewentualne owłosienie - skrobaniem ostrym nożem, ewentualnie częściowym, małym cięciem, albo opalenie owłosionej części nad ogniem.
2.
woda 4 litry
Golonka i raciczki wkładamy do garnka i dolewamy zimną wodę. Powoli doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2 godziny.
3.
cebula 1 sztuka • czosnek 6 ząbków • sól 3 łyżeczki
Po dwóch godzinach dodajemy obraną cebulę, czosnek i sól.
4.
Galaretkę dalej powoli gotujemy około 4 godziny.
5.
Wywar przecedzamy do głębszych pojemników.
6.
Mięso odstawiamy żeby trochę przestygło.
7.
Potem mięso oddzielamy i wkładamy do do wywaru.
8.
Galaretkę odstawiamy do lodówki żeby dobrze stężało. Tężeje kilka godzin, najlepiej przez noc.
9.
Przed podawaniem możemy zeskrobać wytworzony tłuszcz na wierzchu galaretki. Potem ją kroimy a przy serwowaniu kładziemy dolną częścią do góry.
Smacznego!