Galaretka wieprzowa
![Galaretka wieprzowa](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000555/img_pl_4x3/galaretka-wieprzowa_00180.jpg)
Wyśmienity zimny kolagenowy przysmak, którego długie przygotowanie jest tego warte. Podajemy z chlebem, cebulą i octem.
przepis,fotoprzepis,golonka wieprzowa,raciczki wieprzowe,Słone przekąski,Ostatki,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Słone przekąski
Składniki
Składniki
cebula | 1 | sztuka | |
czosnek | 6 | ząbków | |
golonka wieprzowa | 2 | sztuki | |
raciczki wieprzowe | 3 | sztuki | |
sól | 3 | łyżeczki | |
woda | 4 | litry |
Przepis
1.
golonka wieprzowa 2 sztuki • raciczki wieprzowe 3 sztuki
Wieprzowe raciczki i golonka dokładnie myjemy. Usuwamy z nich ewentualne owłosienie - skrobaniem ostrym nożem, ewentualnie częściowym, małym cięciem, albo opalenie owłosionej części nad ogniem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000555/small/IMG_4982w.jpg)
2.
woda 4 litry
Golonka i raciczki wkładamy do garnka i dolewamy zimną wodę. Powoli doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2 godziny.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000555/small/IMG_4983w.jpg)
3.
cebula 1 sztuka • czosnek 6 ząbków • sól 3 łyżeczki
Po dwóch godzinach dodajemy obraną cebulę, czosnek i sól.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000555/small/IMG_4985w.jpg)
4.
Galaretkę dalej powoli gotujemy około 4 godziny.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000555/small/IMG_4987w.jpg)
5.
Wywar przecedzamy do głębszych pojemników.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000555/small/IMG_4990w.jpg)
6.
Mięso odstawiamy żeby trochę przestygło.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000555/small/IMG_4991w.jpg)
7.
Potem mięso oddzielamy i wkładamy do do wywaru.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000555/small/IMG_4993w.jpg)
8.
Galaretkę odstawiamy do lodówki żeby dobrze stężało. Tężeje kilka godzin, najlepiej przez noc.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000555/small/IMG_4994w.jpg)
9.
Przed podawaniem możemy zeskrobać wytworzony tłuszcz na wierzchu galaretki. Potem ją kroimy a przy serwowaniu kładziemy dolną częścią do góry.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000555/small/IMG_4997w.jpg)
Smacznego!