swiatwemnie.pl

Galaretka wieprzowa

Wyśmienity zimny kolagenowy przysmak, którego długie przygotowanie jest tego warte. Podajemy z chlebem, cebulą i octem.

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Cebula1sztuka
Czosnek6ząbków
Golonka wieprzowa2sztuki
Raciczki wieprzowe3sztuki
Sól3łyżeczki
Woda4litry

1. 

golonka wieprzowa 2 sztuki  raciczki wieprzowe 3 sztuki

Wieprzowe raciczki i golonka dokładnie myjemy. Usuwamy z nich ewentualne owłosienie - skrobaniem ostrym nożem, ewentualnie częściowym, małym cięciem, albo opalenie owłosionej części nad ogniem.

2. 

woda 4 litry

Golonka i raciczki wkładamy do garnka i dolewamy zimną wodę. Powoli doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2 godziny.

3. 

cebula 1 sztuka  czosnek 6 ząbków  sól 3 łyżeczki

Po dwóch godzinach dodajemy obraną cebulę, czosnek i sól.

4. 

Galaretkę dalej powoli gotujemy około 4 godziny.

5. 

Wywar przecedzamy do głębszych pojemników.

6. 

Mięso odstawiamy żeby trochę przestygło.

7. 

Potem mięso oddzielamy i wkładamy do do wywaru.

8. 

Galaretkę odstawiamy do lodówki żeby dobrze stężało. Tężeje kilka godzin, najlepiej przez noc.

9. 

Przed podawaniem możemy zeskrobać wytworzony tłuszcz na wierzchu galaretki. Potem ją kroimy a przy serwowaniu kładziemy dolną częścią do góry.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się