PRZEPISY

Galaretka wieprzowa

Galaretka wieprzowa

Wyśmienity zimny kolagenowy przysmak, którego długie przygotowanie jest tego warte. Podajemy z chlebem, cebulą i octem.

przepis,fotoprzepis,golonka wieprzowa,raciczki wieprzowe,Słone przekąski,Ostatki,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Słone przekąski

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula1sztuka
czosnek6ząbków
golonka wieprzowa2sztuki
raciczki wieprzowe3sztuki
sól3łyżeczki
woda4litry

 

Przepis

1. 

golonka wieprzowa 2 sztuki  raciczki wieprzowe 3 sztuki

Wieprzowe raciczki i golonka dokładnie myjemy. Usuwamy z nich ewentualne owłosienie - skrobaniem ostrym nożem, ewentualnie częściowym, małym cięciem, albo opalenie owłosionej części nad ogniem.

2. 

woda 4 litry

Golonka i raciczki wkładamy do garnka i dolewamy zimną wodę. Powoli doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2 godziny.

3. 

cebula 1 sztuka  czosnek 6 ząbków  sól 3 łyżeczki

Po dwóch godzinach dodajemy obraną cebulę, czosnek i sól.

4. 

Galaretkę dalej powoli gotujemy około 4 godziny.

5. 

Wywar przecedzamy do głębszych pojemników.

6. 

Mięso odstawiamy żeby trochę przestygło.

7. 

Potem mięso oddzielamy i wkładamy do do wywaru.

8. 

Galaretkę odstawiamy do lodówki żeby dobrze stężało. Tężeje kilka godzin, najlepiej przez noc.

9. 

Przed podawaniem możemy zeskrobać wytworzony tłuszcz na wierzchu galaretki. Potem ją kroimy a przy serwowaniu kładziemy dolną częścią do góry.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie