PRZEPISY

Kremowe ciasto z mascarpone

Kremowe ciasto z mascarpone

Wyśmienite ciasto z kremem waniliowym i bitą śmietaną z mascarpone.

przepis,fotoprzepis,masło,śmietana do ubijania (30-33%),mascarpone,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

40

Czas przygotowania

1 h. 10 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

budyń waniliowy w proszku40gramów
cukier kryształ8łyżek
cukier puder100gramów
cukier puder2łyżki
cukier waniliowy20gramów
jajka kurze7sztuk
kakao proszek2łyżki
mascarpone250gramów
masło250gramów
mleko półtłuste 1,5%½litra
mąka luksusowa pszenna T5508łyżek
olej słonecznikowy2łyżki
proszek do pieczenia2łyżeczki
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

jajka kurze 7 sztuk  cukier kryształ 8 łyżek  olej słonecznikowy 2 łyżki  mąka luksusowa pszenna T550 8 łyżek  proszek do pieczenia 2 łyżeczki  kakao proszek 2 łyżki

Żółtka mieszamy z cukrem, dodajemy olej, mąkę z proszkiem do pieczenia a na koniec ostrożnie dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao.

2. 

Wylewamy na przemian na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę, tak aby powstał marmurkowy wzór.

3. 

Pieczemy w temperaturze 180-200 °C przez około 10 minut. Upieczone ciasto wyciągamy z blachy i odstawiamy do wystygnięcia.

4. Przygotowanie kremu budyniowego

mleko półtłuste 1,5% ½ litra  budyń waniliowy w proszku 40 gramów  cukier waniliowy 10 gramów

Odlewamy do miski troszkę mleka (resztę zagotowujemy), mieszamy w nim budyń i cukier waniliowy. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy, aż stanie się gęsty.

5. 

masło 250 gramów  cukier puder 100 gramów

Ostudzony budyń stopniowo mieszamy z miękkim masłem, według smaku dodajemy cukier, a potem ubijamy na gładki krem.

6. Przygotowanie kremu z bitej śmietany

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  mascarpone 250 gramów  cukier waniliowy 10 gramów  cukier puder 2 łyżki

Śmietanę ubijamy mikserem na gęsto. Mascarpone mieszamy z cukrem i ostrożnie dodajemy do niego bitą śmietanę.

7. Nadziewanie i zdobienie

Na ostudzone ciasto nanosimy budyniowy kremem. Wyrównujemy wierzch. Ciasto kroimy na kawałki.

8. 

Na budyniowy krem, przy pomocy woreczka cukierniczego, nanosimy krem z bitej śmietany według własnego uznania i fantazji. Ciastka odstawiamy w chłodne miejsce.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie