swiatwemnie.pl

Zupa demikat z ziemniakami

    

Doskonała zupa z bryndzy dla całej rodziny.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

niska

 

 

bryndza250gramów
cebula100gramów
grzanki-
kminek½łyżeczki
mielona czerwona papryka1łyżeczka
sól1łyżeczka
słodka śmietana do gotowania100mililitrów
woda1litr
ziemniaki300gramów

1. Gotowanie ziemniaczano-cebulowej bazy

ziemniaki 300 gramów  cebula 100 gramów  woda 1 litr  sól 1 łyżeczka  kminek ½ łyżeczki  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka

Ziemniaki i cebulę obieramy. Ziemniaki kroimy na mniejsze kostki, cebulę na drobno, wkładamy do garnka i dolewamy wody. Dodajemy sól, kminek, paprykę i gotujemy do miękkości ziemniaków.

Gotowanie ziemniaczano-cebulowej bazy

2. Przygotowanie pieczonego pieczywa - grzanek z chleba

grzanki

Chleb albo bułki kroimy na małe kostki, na sucho albo ewentualnie na odrobinie masła opiekamy na patelni.

Przygotowanie pieczonego pieczywa - grzanek z chleba

3. Główny składnik demikatu

bryndza 250 gramów  słodka śmietana do gotowania 100 mililitrów

Bryndzę mieszamy ze śmietaną, dodajemy 1 - 2 chochelki wywaru z przygotowanej bazy na zupę i ponownie mieszamy. Wytworzoną rzadką bryndzę wlewamy do garnka do ziemniaczano- cebulowej bazy. Doprowadzamy do wrzenia i od razu odstawiamy.

Główny składnik demikatu

4. Serwujemy

Podajemy z opieczonymi kawałkami pieczywa. Według smaku możemy dodać też nakrojoną natkę pietruszki.

Serwujemy

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się