PRZEPISY

Zupa demikat z ziemniakami

Zupa demikat z ziemniakami

Doskonała zupa z bryndzy dla całej rodziny.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,bryndza,Zupy jarzynowe

Zupy jarzynowe

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

bryndza250gramów
cebula100gramów
grzanki-
kminek½łyżeczki
mielona czerwona papryka1łyżeczka
sól1łyżeczka
słodka śmietana do gotowania100mililitrów
woda1litr
ziemniaki300gramów

 

Przepis

1. Gotowanie ziemniaczano-cebulowej bazy

ziemniaki 300 gramów  cebula 100 gramów  woda 1 litr  sól 1 łyżeczka  kminek ½ łyżeczki  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka

Ziemniaki i cebulę obieramy. Ziemniaki kroimy na mniejsze kostki, cebulę na drobno, wkładamy do garnka i dolewamy wody. Dodajemy sól, kminek, paprykę i gotujemy do miękkości ziemniaków.

2. Przygotowanie pieczonego pieczywa - grzanek z chleba

grzanki

Chleb albo bułki kroimy na małe kostki, na sucho albo ewentualnie na odrobinie masła opiekamy na patelni.

3. Główny składnik demikatu

bryndza 250 gramów  słodka śmietana do gotowania 100 mililitrów

Bryndzę mieszamy ze śmietaną, dodajemy 1 - 2 chochelki wywaru z przygotowanej bazy na zupę i ponownie mieszamy. Wytworzoną rzadką bryndzę wlewamy do garnka do ziemniaczano- cebulowej bazy. Doprowadzamy do wrzenia i od razu odstawiamy.

4. Serwujemy

Podajemy z opieczonymi kawałkami pieczywa. Według smaku możemy dodać też nakrojoną natkę pietruszki.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie