Zupa demikat z ziemniakami

Doskonała zupa z bryndzy dla całej rodziny.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,bryndza,Zupy jarzynowe
Zupy jarzynowe
Składniki
Składniki
bryndza | 250 688 | gramów kcal | |
cebula | 100 44 | gramów kcal | |
grzanki | 0 ?? | kcal | |
kminek | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
mielona czerwona papryka | 1 16 | łyżeczka kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
słodka śmietana do gotowania | 100 160 | mililitrów kcal | |
woda | 1 0 | litr kcal | |
ziemniaki | 300 276 | gramów kcal |
Przepis
1. Gotowanie ziemniaczano-cebulowej bazy
ziemniaki 300 gramów • cebula 100 gramów • woda 1 litr • sól 1 łyżeczka • kminek ½ łyżeczki • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka
Ziemniaki i cebulę obieramy. Ziemniaki kroimy na mniejsze kostki, cebulę na drobno, wkładamy do garnka i dolewamy wody. Dodajemy sól, kminek, paprykę i gotujemy do miękkości ziemniaków.

2. Przygotowanie pieczonego pieczywa - grzanek z chleba
Chleb albo bułki kroimy na małe kostki, na sucho albo ewentualnie na odrobinie masła opiekamy na patelni.

3. Główny składnik demikatu
bryndza 250 gramów • słodka śmietana do gotowania 100 mililitrów
Bryndzę mieszamy ze śmietaną, dodajemy 1 - 2 chochelki wywaru z przygotowanej bazy na zupę i ponownie mieszamy. Wytworzoną rzadką bryndzę wlewamy do garnka do ziemniaczano- cebulowej bazy. Doprowadzamy do wrzenia i od razu odstawiamy.

4. Serwujemy
Podajemy z opieczonymi kawałkami pieczywa. Według smaku możemy dodać też nakrojoną natkę pietruszki.

Smacznego!