Zupa demikat z ziemniakami
Doskonała zupa z bryndzy dla całej rodziny.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,bryndza,Zupy jarzynowe,Sezonowe przepisy
Zupy jarzynowe
Składniki
Składniki
bryndza | 250 | gramów | |
cebula | 100 | gramów | |
grzanki | - | ||
kminek | ½ | łyżeczki | |
mielona czerwona papryka | 1 | łyżeczka | |
sól | 1 | łyżeczka | |
słodka śmietana do gotowania | 100 | mililitrów | |
woda | 1 | litr | |
ziemniaki | 300 | gramów |
Przepis
1. Gotowanie ziemniaczano-cebulowej bazy
ziemniaki 300 gramów • cebula 100 gramów • woda 1 litr • sól 1 łyżeczka • kminek ½ łyżeczki • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka
Ziemniaki i cebulę obieramy. Ziemniaki kroimy na mniejsze kostki, cebulę na drobno, wkładamy do garnka i dolewamy wody. Dodajemy sól, kminek, paprykę i gotujemy do miękkości ziemniaków.
2. Przygotowanie pieczonego pieczywa - grzanek z chleba
Chleb albo bułki kroimy na małe kostki, na sucho albo ewentualnie na odrobinie masła opiekamy na patelni.
3. Główny składnik demikatu
bryndza 250 gramów • słodka śmietana do gotowania 100 mililitrów
Bryndzę mieszamy ze śmietaną, dodajemy 1 - 2 chochelki wywaru z przygotowanej bazy na zupę i ponownie mieszamy. Wytworzoną rzadką bryndzę wlewamy do garnka do ziemniaczano- cebulowej bazy. Doprowadzamy do wrzenia i od razu odstawiamy.
4. Serwujemy
Podajemy z opieczonymi kawałkami pieczywa. Według smaku możemy dodać też nakrojoną natkę pietruszki.
Smacznego!