swiatwemnie.pl

Wątróbka z kaczki w cebulowym sosie

     

Soczysta wątróbka z kaczki w słodko-słonym sosie. Porcje przy serwowaniu posypujemy suszonymi borówkami, co podkreśli delikatną słodycz dania.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

smalec z kaczki50gramów
Cebula500gramów
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Mąka chlebowa pszenna t7502łyżki
Sól2łyżeczki
Woda250mililitrów
Wątróbka z kaczki500gramów

1. 

cebula 500 g

Cebulę obieramy i na drobno kroimy.

2. 

smalec z kaczki 50 g

Na patelni roztapiamy smalec z kaczki.

3. 

Dodajemy cebulę i smażymy ją na karmelowy kolor.

4. 

wątróbka z kaczki 500 g  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Wątróbkę z kaczki myjemy, według potrzeby usuwamy błony i dodajemy do cebuli. Dodajemy pieprz, mieszamy i 15 minut dusimy pod pokrywką.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki

Wsypujemy mąkę, mieszamy...

6. 

woda 250 ml  sól 2 łyżeczki

...wlewamy wodę i zagotowujemy. Solimy tuż przed podaniem.

7. 

Podajemy z gotowanymi ziemniakami albo z chlebem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się