Jogurtowe pączki bez drożdży
Delikatne, jogurtowe pączki bez drożdży. Swoim smakiem przypominają tradycyjne chorwackie fritule.
przepis,fotoprzepis,biały jogurt,Słodkie dania
Słodkie dania
Kategorie
Słodkie dania ›
Składniki
Składniki
biały jogurt | 150 | gramów | |
cukier kryształ | 3 | łyżki | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 | gramów | |
olej rzepakowy | - | ||
proszek do pieczenia | 10 | gramów | |
rodzynki | 70 | gramów | |
rum | 2 | łyżki | |
sól | - | ||
waniliowy aromat | - |
Przepis
2.
biały jogurt 150 gramów • sól • waniliowy aromat • rum 2 łyżki
Dodajemy jogurt, szczyptę soli, trzy krople waniliowego aromatu i rum. Wszystko razem ubijamy.
3.
mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • proszek do pieczenia 10 gramów
Do ciasta dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
4.
rodzynki 70 gramów
Na koniec dodajemy rodzynki i wszystko razem porządnie mieszamy. Ciasto odstawiamy na 10 minut.
5.
W głębszej patelni rozgrzewamy olej. yżką kładziemy na olej małe kuleczki ciasta. Powoli smażymy z obydwóch stron.
6.
Pączki z oleju wyciągamy i kładziemy na papierowym ręczniczku usuwając z nich zbyteczny tłuszcz.
Smacznego!