swiatwemnie.pl

Połamane ciasto

    

atwe, łagodne, twarogowe ciasto idealne na śniadanie, jako dodatek do herbaty lub kawy.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

mąka luksusowa pszenna T550 400 gramów  cukier kryształ 125 gramów  woda 200 mililitrów  olej słonecznikowy 150 mililitrów  jajka kurze 3 sztuki  kakao proszek 2 łyżki  proszek do pieczenia 10 gramów

Mąkę, cukier, wodę, olej, jajka, kakao i proszek do pieczenia mieszamy na pianę.

2. 

twaróg mielony 500 gramów  jajka kurze 1 sztuka  cukier waniliowy 12 gramów  cukier kryształ 100 gramów

Twaróg mieszamy z jajkiem, z obydwoma cukrami i wkładamy go do grubego, foliowego (ewentualnie cukierniczego) woreczka.

3. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto kakaowe wylewamy na uprzednio posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę. Róg woreczka z twarogiem odcinamy i robimy około 1 cm otwór.

4. 

Masę twarogową wyciskamy na ciasto tak, aby powstała kratownica. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190-200° przez 25 - 30 minut.

5. 

Podczas pieczenia masa twarogowa częściowo zapadnie się do ciasta. Za pomocą wykałaczki dowiemy się, czy ciasto jest upieczone. Wbijamy ją do kakaowej części upieczonego ciasta. Po wyciągnięciu musi być sucha, bez przyklejonych fragmentów nie upieczonego jeszcze ciasta.

6. 

Ciasto odkładamy aby dobrze wystygło. Podczas stygnięcia masa twarogowa ciągle będzie się zapadać w kakaowym cieście i gęstnieć.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się