Grecki wrap z kurczakiem
Smaczne, nadziewane tortille z dressingiem jogurtowo - ogórkowym.
przepis,fotoprzepis,piersi z kurczaka,ogórek sałatkowy,jogurt naturalny 3,5% tłuszczu,sałata lodowa,ser Feta,Kurczak
Kurczak
Składniki
Składniki
cebula suszona | 2 | łyżki | |
czarne oliwki | - | ||
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek suszony | 1 | łyżeczka | |
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu | 400 | mililitrów | |
kminek mielony | ½ | łyżeczki | |
koper | 2 | łyżeczki | |
mielona czerwona papryka | 2 | łyżeczki | |
mąka kukurydziana (polenta) | 4 | łyżki | |
ogórek sałatkowy | 400 | gramów | |
oliwa | 3 | łyżki | |
oliwki zielone | - | ||
piersi z kurczaka | 500 | gramów | |
pomidory | 3 | sztuki | |
sałata lodowa | 300 | gramów | |
ser Feta | 120 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
tortilla | 6 | sztuk |
Przepis
1. Przygotowanie mięsa
piersi z kurczaka 500 gramów • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • czosnek suszony 1 łyżeczka • oliwa 3 łyżki
Mięso z kurczaka myjemy, kroimy na małe paski. Wkładamy je do miski, dodajemy mieloną czerwoną paprykę, pieprz, czosnek i oliwę z oliwek. Wszystko mieszamy. Możemy od razu kontynuować albo odstawić mięso w marynacie na kilka godzin.
2.
mąka kukurydziana (polenta) 4 łyżki • sól ½ łyżeczki • cebula suszona 2 łyżki • kminek mielony ½ łyżeczki
Mąkę kukurydzianą mieszamy ze solą, suszoną cebulą i kminkiem.
3.
Mięso razem z olejem wsypujemy do suchej mieszanki i dobrze mieszamy.
4.
Patelnię na grillowanie rozgrzewamy i często mieszając, przez 20 minut, na sucho, smażymy na niej panierowane mięso.
6.
Zlewamy z niego wodę i lekko go wyciskamy.
7.
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 400 mililitrów • koper 2 łyżeczki • sól ½ łyżeczki
Do ogórka dodajemy sól, jogurt i koper (może być suszony) a następnie dobrze mieszamy.
8. Reszta składników do wrapu
pomidory 3 sztuki • sałata lodowa 300 gramów • ser Feta 120 gramów • oliwki zielone • czarne oliwki
Pomidory kroimy w plasterki. Myjemy sałatę, osuszamy ją i kroimy w paski. Ser kroimy w drobną kostkę. Oliwki możemy użyć w całości albo pokroić je na kółeczka. Do wrapów możemy wykorzystać również czarne oliwki.
9. Nadziewanie tortilli
tortilla 6 sztuk
Wielką tortillę o średnicy około 30 cm skrapiamy wodą i na rozgrzanej patelni, na sucho szybko smażymy ją z obu stron (podgrzewamy ją).
10.
Na tortilli rozkładamy część sałaty, oliwek, sera i dwa plasterki pomidorów.
11.
Tortillę posypujemy 1/6 smażonego mięsa i polewamy 2 - 3 łyżkami jogurtowo - ogórkowego dressingu.
12.
Dolną krawędź tortilli przekładamy do środka, potem przekładamy jedną krawędź, a drugą dłuższą krawędzią zawijamy tortillę.
Smacznego!