swiatwemnie.pl

Grecki wrap z kurczakiem

Smaczne, nadziewane tortille z dressingiem jogurtowo - ogórkowym.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie mięsa

piersi z kurczaka 500 g  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  czosnek suszony 1 łyżeczka  oliwa 3 łyżki

Mięso z kurczaka myjemy, kroimy na małe paski. Wkładamy je do miski, dodajemy mieloną czerwoną paprykę, pieprz, czosnek i oliwę z oliwek. Wszystko mieszamy. Możemy od razu kontynuować albo odstawić mięso w marynacie na kilka godzin.

2. 

mąka kukurydziana (polenta) 4 łyżki  sól ½ łyżeczki  cebula suszona 2 łyżki  kminek mielony ½ łyżeczki

Mąkę kukurydzianą mieszamy ze solą, suszoną cebulą i kminkiem.

3. 

Mięso razem z olejem wsypujemy do suchej mieszanki i dobrze mieszamy.

4. 

Patelnię na grillowanie rozgrzewamy i często mieszając, przez 20 minut, na sucho, smażymy na niej panierowane mięso.

5. Przygotowanie dressingu

ogórek sałatkowy 400 g

Ogórek trzemy na drobno.

Przygotowanie dressingu

6. 

Zlewamy z niego wodę i lekko go wyciskamy.

7. 

jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 400 ml  koper 2 łyżeczki  sól ½ łyżeczki

Do ogórka dodajemy sól, jogurt i koper (może być suszony) a następnie dobrze mieszamy.

8. Reszta składników do wrapu

pomidory 3 sztuki  sałata lodowa 300 g  ser Feta 120 g  oliwki zielone  czarne oliwki

Pomidory kroimy w plasterki. Myjemy sałatę, osuszamy ją i kroimy w paski. Ser kroimy w drobną kostkę. Oliwki możemy użyć w całości albo pokroić je na kółeczka. Do wrapów możemy wykorzystać również czarne oliwki.

9. Nadziewanie tortilli

tortilla 6 sztuk

Wielką tortillę o średnicy około 30 cm skrapiamy wodą i na rozgrzanej patelni, na sucho szybko smażymy ją z obu stron (podgrzewamy ją).

Nadziewanie tortilli

10. 

Na tortilli rozkładamy część sałaty, oliwek, sera i dwa plasterki pomidorów.

11. 

Tortillę posypujemy 1/6 smażonego mięsa i polewamy 2 - 3 łyżkami jogurtowo - ogórkowego dressingu.

12. 

Dolną krawędź tortilli przekładamy do środka, potem przekładamy jedną krawędź, a drugą dłuższą krawędzią zawijamy tortillę.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się