Morawski wróbel
Czeska klasyka, wieprzowe udo z kiszoną kapustą i knedlem.
przepis,fotoprzepis,Udo wieprzowe,cebula,cebula,kiszona kapusta,Wieprzowina,Kuchnia czeska,Bezglutenowe,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Wieprzowina
Kuchnia czeska
Składniki
Składniki
Udo wieprzowe | 600 | gramów | |
cebula | 600 | gramów | |
cukier kryształ | 1 | łyżka | |
czosnek | 6 | ząbków | |
kiszona kapusta | 500 | gramów | |
kminek | ¼ | łyżeczki | |
kminek cały | ½ | łyżeczki | |
ocet | 2 | łyżki | |
olej słonecznikowy | 2 | łyżki | |
smalec | 1 | łyżka | |
sól | ¼ | łyżeczki | |
woda | 2 | decylitry |
Przepis
1. Przygotowanie mięsa
Udo wieprzowe 600 gramów • czosnek 6 ząbków • kminek ¼ łyżeczki • sól ¼ łyżeczki
Mięso kroimy na większe kawałki. Mieszamy z czosnkiem, solą i kminkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 4 godziny.

2.
cebula 300 gramów • woda 2 decylitry • smalec 1 łyżka
Mięso podsmażamy na patelni lub bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym w 250 stopniach 10 - 15 minut. Potem dodajemy na grubo pokrojoną cebulę, mieszamy i przykryte pieczemy w 180 stopniach około godzinę.

3.
Odkrywamy, mieszamy i zapiekamy na różowo w 250 stopniach 10 - 15 minut.

4. Przygotowanie kapusty
cebula 300 gramów • olej słonecznikowy 2 łyżki • kminek cały ½ łyżeczki • ocet 2 łyżki • cukier kryształ 1 łyżka • kiszona kapusta 500 gramów
Kiszoną białą kapustę odcedzamy i w trzech miejscach przekrawamy, aby wytworzyły się mniejsze kawałki. Cebulę lekko smażymy na oleju. Dodajemy kapustę, kminek i dusimy 30 minut. Przed końcem doprawiamy octem i cukrem.

Smacznego!