Morawski wróbel

Czeska klasyka, wieprzowe udo z kiszoną kapustą i knedlem.
przepis,fotoprzepis,Udo wieprzowe,cebula,cebula,kiszona kapusta,Wieprzowina,Kuchnia czeska,Bezglutenowe,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Wieprzowina
Kuchnia czeska
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
507 g
Energia porcji
478 kcal
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
niska
Kategorie
Wieprzowina › Kuchnia czeska › Bezglutenowe › Bezlaktozowe › Sezonowe przepisy › Sezon - Cebula ›Składniki
Składniki
Udo wieprzowe | 600 1026 | gramów kcal | |
cebula | 600 264 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 1 61 | łyżka kcal | |
czosnek | 6 33 | ząbków kcal | |
kiszona kapusta | 500 100 | gramów kcal | |
kminek | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
kminek cały | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
ocet | 2 13 | łyżki kcal | |
olej słonecznikowy | 2 270 | łyżki kcal | |
smalec | 1 135 | łyżka kcal | |
sól | ¼ 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 2 0 | decylitry kcal |
Przepis
1. Przygotowanie mięsa
Udo wieprzowe 600 gramów • czosnek 6 ząbków • kminek ¼ łyżeczki • sól ¼ łyżeczki
Mięso kroimy na większe kawałki. Mieszamy z czosnkiem, solą i kminkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 4 godziny.

2.
cebula 300 gramów • woda 2 decylitry • smalec 1 łyżka
Mięso podsmażamy na patelni lub bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym w 250 stopniach 10 - 15 minut. Potem dodajemy na grubo pokrojoną cebulę, mieszamy i przykryte pieczemy w 180 stopniach około godzinę.

3.
Odkrywamy, mieszamy i zapiekamy na różowo w 250 stopniach 10 - 15 minut.

4. Przygotowanie kapusty
cebula 300 gramów • olej słonecznikowy 2 łyżki • kminek cały ½ łyżeczki • ocet 2 łyżki • cukier kryształ 1 łyżka • kiszona kapusta 500 gramów
Kiszoną białą kapustę odcedzamy i w trzech miejscach przekrawamy, aby wytworzyły się mniejsze kawałki. Cebulę lekko smażymy na oleju. Dodajemy kapustę, kminek i dusimy 30 minut. Przed końcem doprawiamy octem i cukrem.

Smacznego!