swiatwemnie.pl

Morawski wróbel

    

Czeska klasyka, wieprzowe udo z kiszoną kapustą i knedlem.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

 

Udo wieprzowe600gramów
cebula600gramów
cukier kryształ1łyżka
czosnek6ząbków
kiszona kapusta500gramów
kminek¼łyżeczki
kminek cały½łyżeczki
ocet2łyżki
olej słonecznikowy2łyżki
smalec1łyżka
sól¼łyżeczki
woda2decylitry

1. Przygotowanie mięsa

Udo wieprzowe 600 gramów  czosnek 6 ząbków  kminek ¼ łyżeczki  sól ¼ łyżeczki

Mięso kroimy na większe kawałki. Mieszamy z czosnkiem, solą i kminkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 4 godziny.

Przygotowanie mięsa

2. 

cebula 300 gramów  woda 2 decylitry  smalec 1 łyżka

Mięso podsmażamy na patelni lub bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym w 250 stopniach 10 - 15 minut. Potem dodajemy na grubo pokrojoną cebulę, mieszamy i przykryte pieczemy w 180 stopniach około godzinę.

3. 

Odkrywamy, mieszamy i zapiekamy na różowo w 250 stopniach 10 - 15 minut.

4. Przygotowanie kapusty

cebula 300 gramów  olej słonecznikowy 2 łyżki  kminek cały ½ łyżeczki  ocet 2 łyżki  cukier kryształ 1 łyżka  kiszona kapusta 500 gramów

Kiszoną białą kapustę odcedzamy i w trzech miejscach przekrawamy, aby wytworzyły się mniejsze kawałki. Cebulę lekko smażymy na oleju. Dodajemy kapustę, kminek i dusimy 30 minut. Przed końcem doprawiamy octem i cukrem.

Przygotowanie kapusty

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się