Kalafior po mandżursku
Przepis na doskonałe indyjsko-chińskie danie z kalafiora, w delikatnie pikantnym sosie (Gobi manchurian). Bardzo smakuje również dzieciom. Jeśli gotujecie tylko dla dorosłych, nie szczędźcie sobie w przyprawianiu pikantnej pasty, albo ostrej papryczki.
przepis,fotoprzepis,kalafior,pomidorowe puree,Dania wegetariańskie,Kuchnia indyjska,Kuchnia chińska,Wegańskie przepisy,Wegetariańskie przepisy,Bezlaktozowe
Dania wegetariańskie
Kuchnia indyjska
Kategorie
Dania wegetariańskie Kuchnia indyjska Kuchnia chińska Wegańskie przepisy Wegetariańskie przepisy Bezlaktozowe Kuchnia azjatycka Sezon - Kalafior
Składniki
Składniki
cebula | 80 | gramów | |
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
czosnek | 4 | ząbki | |
kalafior | 500 | gramów | |
korzeń imbiru | 10 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 3 | łyżki | |
olej rzepakowy | 1000 | mililitrów | |
olej rzepakowy | 5 | łyżek | |
pasta paprykowa - ostra | 1 | łyżeczka | |
pomidorowe puree | 200 | gramów | |
skrobia kukurydziana | 6 | łyżek | |
sos sojowy | 1 | łyżka | |
sól | 3 | łyżeczki | |
woda | 180 | mililitrów | |
zielona cebulka | 1 | sztuka |
Przepis


3.
Kalafiora odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia.

4.
skrobia kukurydziana 3 łyżki • mąka chlebowa pszenna T750 3 łyżki • sól 1 łyżeczka
Mieszamy suche składniki na ciasto.


6.
Do ciasta delikatnie wkładamy różyczki kalafiora.


8.
Podczas panierowania ciasto miałoby się ciągnąć jak pajęczyna między kawałkami kalafiora.


10.
I powoli po kawałkach kładziemy panierowany kalafior. Jeśli dodalibyśmy dużo kalafiora za jednym razem, olej by ostygł i zamiast smażenia zaczęłoby się gotowanie.

11.
Na złoty kolor usmażone kawałki wyciągamy cedzakiem ...

12.
... i zostawiamy na serwetce do ostudzenia.



15.
Smażymy razem delikatnie na złoty kolor.

16.
sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • pasta paprykowa - ostra 1 łyżeczka • pomidorowe puree 200 gramów • sos sojowy 1 łyżka • cukier kryształ 1 łyżeczka
Dodajemy pomidorowe puree, przyprawiamy i dalej gotujemy.

17.
skrobia kukurydziana 1 łyżka • woda 100 mililitrów
Na zagęszczenie mieszamy skrobię w wodzie ...

18.
... i mieszankę dodajemy do woku. Po chwili gotowania sos nam zgęstnieje i jest dobry do panierowania kawałków kalafiora.

19.
Delikatnie mieszamy z przygotowanym panierowanym kalafiorem.

20.
zielona cebulka 1 sztuka
Dodajemy na drobno pokrojoną zieloną cebulkę. Troszkę sobie jej odkładamy na bok na ozdobienie przy serwowaniu.

Smacznego!