PRZEPISY

Kalafior po mandżursku

Kalafior po mandżursku

Przepis na doskonałe indyjsko-chińskie danie z kalafiora, w delikatnie pikantnym sosie (Gobi manchurian). Bardzo smakuje również dzieciom. Jeśli gotujecie tylko dla dorosłych, nie szczędźcie sobie w przyprawianiu pikantnej pasty, albo ostrej papryczki.

przepis,fotoprzepis,kalafior,pomidorowe puree,Dania wegetariańskie,Kuchnia indyjska,Kuchnia chińska,Wegańskie przepisy,Wegetariańskie przepisy,Bezlaktozowe

Dania wegetariańskie

Kuchnia indyjska

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

cebula80gramów
cukier kryształ1łyżeczka
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
czosnek4ząbki
kalafior500gramów
korzeń imbiru10gramów
mąka chlebowa pszenna T7503łyżki
olej rzepakowy1000mililitrów
olej rzepakowy5łyżek
pasta paprykowa - ostra1łyżeczka
pomidorowe puree200gramów
skrobia kukurydziana6łyżek
sos sojowy1łyżka
sól3łyżeczki
woda180mililitrów
zielona cebulka1sztuka

 

Przepis

1. 

kalafior 500 gramów

Kalafior myjemy i rozdzielamy na małe różyczki.

2. 

sól 1 łyżeczka

Kalafiora gotujemy w odpowiedniej ilości słonej wody 5 minut.

3. 

Kalafiora odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia.

4. 

skrobia kukurydziana 3 łyżki  mąka chlebowa pszenna T750 3 łyżki  sól 1 łyżeczka

Mieszamy suche składniki na ciasto.

5. 

woda 80 mililitrów

Dodajemy wodę i mieszamy na gładko.

6. 

Do ciasta delikatnie wkładamy różyczki kalafiora.

7. 

skrobia kukurydziana 2 łyżki

Dodajemy jeszcze troszkę skrobi.

8. 

Podczas panierowania ciasto miałoby się ciągnąć jak pajęczyna między kawałkami kalafiora.

9. 

olej rzepakowy 1000 mililitrów

W garnku rozgrzewamy olej.

10. 

I powoli po kawałkach kładziemy panierowany kalafior. Jeśli dodalibyśmy dużo kalafiora za jednym razem, olej by ostygł i zamiast smażenia zaczęłoby się gotowanie.

11. 

Na złoty kolor usmażone kawałki wyciągamy cedzakiem ...

12. 

... i zostawiamy na serwetce do ostudzenia.

13. 

cebula 80 gramów  olej rzepakowy 5 łyżek

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

14. 

czosnek 4 ząbki  korzeń imbiru 10 gramów

Dodajemy na drobno pokrojony czosnek i imbir.

15. 

Smażymy razem delikatnie na złoty kolor.

16. 

sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  pasta paprykowa - ostra 1 łyżeczka  pomidorowe puree 200 gramów  sos sojowy 1 łyżka  cukier kryształ 1 łyżeczka

Dodajemy pomidorowe puree, przyprawiamy i dalej gotujemy.

17. 

skrobia kukurydziana 1 łyżka  woda 100 mililitrów

Na zagęszczenie mieszamy skrobię w wodzie ...

18. 

... i mieszankę dodajemy do woku. Po chwili gotowania sos nam zgęstnieje i jest dobry do panierowania kawałków kalafiora.

19. 

Delikatnie mieszamy z przygotowanym panierowanym kalafiorem.

20. 

zielona cebulka 1 sztuka

Dodajemy na drobno pokrojoną zieloną cebulkę. Troszkę sobie jej odkładamy na bok na ozdobienie przy serwowaniu.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie