swiatwemnie.pl

Mleczne ciastko

Mleczne ciastko domowej roboty, które stanie się obiektem pożądania każdego szanującego się łasucha.

 

Ilość porcji: 20

Czas przygotowania: 40 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Ciasto

jajka kurze 7 sztuk  cukier puder 140 g

Jajka ubijamy z cukrem.

Ciasto

2. 

kakao proszek 15 g  czekoladowy napój granulowany 2 łyżki

Do miski dodajemy kakao i kakao rozpuszczalne.

3. 

mąka tortowa pszenna T450 150 g  proszek do pieczenia 15 g  olej słonecznikowy 2 łyżki

Dodajemy mąkę, olej i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy.

4. 

Ciasto rozdzielamy na pół do dwóch misek.

5. Pieczemy dwa korpusy

Jedną miskę z ciastem wlewamy na blachę o rozmiarze 25 x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 10 minut. Drugi korpus pieczemy w identyczny sposób.

Pieczemy dwa korpusy

6. Krem

masło 125 g  Delikatny chudy twaróg 500 g  biały jogurt 100 ml  cukier kryształ 4 łyżki  cukier waniliowy 8 g

Mleczny krem przygotowujemy z miękkiego masła, twarogu i jogurtu. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wszystko razem mieszamy.

Krem

7. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 ml  śmietan-fix 10 g

Do kremu dodajemy ubitą śmietanę ze śmietan-fix.

8. 

Krem delikatnie mieszamy i równomiernie smarujemy nim upieczony dolny korpus.

9. 

Na kremie kładziemy górny korpus i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się