swiatwemnie.pl

Waniliowy suflet

Przepis na przygotowanie prostego francuskiego deseru, którego podstawę stanowi biały gęsty sos i piana z białek.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
Białko jajka2sztuki
Cukier kryształ2.5łyżki
Masło40gramów
Mleko tłuste 3,5%150mililitrów
Mąka chlebowa pszenna t7501łyżka
Sok z cytryny1łyżeczka
Sól
Waniliowy aromat¼łyżeczki
Żółtko jajka2sztuki

1. 

masło 30 g  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka

Na średnim ogniu mieszamy mąkę w roztopionym maśle.

2. 

mleko tłuste 3,5% 150 ml

Stopniowo po troszkę dodajemy ciepłe mleko i gotujemy gęsty biały sos.

3. 

masło 10 g  cukier kryształ ½ łyżki

Małe foremki do pieczenia (ramekiny) natłuszczamy masłem i posypujemy cukrem.

4. 

sól  waniliowy aromat ¼ łyżeczki  żółtko jajka 2 sztuki  cukier kryształ 2 łyżki  sok z cytryny 1 łyżeczka

Dodajemy wymienione składniki.

5. 

białko jajka 2 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

6. 

Dodajemy jedną trzecią piany do ciasta.

7. 

Delikatnie dodajemy resztę piany do ciasta.

8. 

Ciasto równomiernie porcjujemy do czterech miseczek. Jeżeli używacie mniejsze miseczki, napełnijcie je tylko do 2-3 cm od dna.

9. 

Pieczemy 14 minut-y w temperaturze 200 °C.

10. 

Serwujemy jeszcze ciepłe, dopóki suflet wystaje nad foremkę.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się