Waniliowy suflet
![Waniliowy suflet](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001056/img_pl_4x3/waniliowy-suflet_00180.jpg)
Przepis na przygotowanie prostego francuskiego deseru, którego podstawę stanowi biały gęsty sos i piana z białek.
przepis,fotoprzepis,waniliowy aromat,żółtko jajka,białko jajka,Ciasta,Kuchnia francuska
Ciasta
Kuchnia francuska
Składniki
Składniki
białko jajka | 2 | sztuki | |
cukier kryształ | 2.5 | łyżki | |
masło | 40 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 150 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 | łyżka | |
sok z cytryny | 1 | łyżeczka | |
sól | - | ||
waniliowy aromat | ¼ | łyżeczki | |
żółtko jajka | 2 | sztuki |
Przepis
1.
masło 30 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka
Na średnim ogniu mieszamy mąkę w roztopionym maśle.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001056/small/IMG_6992.jpg)
2.
mleko tłuste 3,5% 150 mililitrów
Stopniowo po troszkę dodajemy ciepłe mleko i gotujemy gęsty biały sos.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001056/small/IMG_6993.jpg)
3.
masło 10 gramów • cukier kryształ ½ łyżki
Małe foremki do pieczenia (ramekiny) natłuszczamy masłem i posypujemy cukrem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001056/small/IMG_6995.jpg)
4.
sól • waniliowy aromat ¼ łyżeczki • żółtko jajka 2 sztuki • cukier kryształ 2 łyżki • sok z cytryny 1 łyżeczka
Dodajemy wymienione składniki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001056/small/IMG_6996.jpg)
6.
Dodajemy jedną trzecią piany do ciasta.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001056/small/IMG_7000.jpg)
7.
Delikatnie dodajemy resztę piany do ciasta.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001056/small/IMG_7003_web.jpg)
8.
Ciasto równomiernie porcjujemy do czterech miseczek. Jeżeli używacie mniejsze miseczki, napełnijcie je tylko do 2-3 cm od dna.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001056/small/IMG_7006.jpg)
9.
Pieczemy 14 minut-y w temperaturze 200 °C.
10.
Serwujemy jeszcze ciepłe, dopóki suflet wystaje nad foremkę.
Smacznego!