Waniliowy suflet
Przepis na przygotowanie prostego francuskiego deseru, którego podstawę stanowi biały gęsty sos i piana z białek.
przepis,fotoprzepis,waniliowy aromat,żółtko jajka,białko jajka,Ciasta,Kuchnia francuska
Ciasta
Kuchnia francuska
Składniki
Składniki
białko jajka | 2 | sztuki | |
cukier kryształ | 2.5 | łyżki | |
masło | 40 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 150 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 | łyżka | |
sok z cytryny | 1 | łyżeczka | |
sól | - | ||
waniliowy aromat | ¼ | łyżeczki | |
żółtko jajka | 2 | sztuki |
Przepis
1.
masło 30 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka
Na średnim ogniu mieszamy mąkę w roztopionym maśle.
2.
mleko tłuste 3,5% 150 mililitrów
Stopniowo po troszkę dodajemy ciepłe mleko i gotujemy gęsty biały sos.
3.
masło 10 gramów • cukier kryształ ½ łyżki
Małe foremki do pieczenia (ramekiny) natłuszczamy masłem i posypujemy cukrem.
4.
sól • waniliowy aromat ¼ łyżeczki • żółtko jajka 2 sztuki • cukier kryształ 2 łyżki • sok z cytryny 1 łyżeczka
Dodajemy wymienione składniki.
6.
Dodajemy jedną trzecią piany do ciasta.
7.
Delikatnie dodajemy resztę piany do ciasta.
8.
Ciasto równomiernie porcjujemy do czterech miseczek. Jeżeli używacie mniejsze miseczki, napełnijcie je tylko do 2-3 cm od dna.
9.
Pieczemy 14 minut-y w temperaturze 200 °C.
10.
Serwujemy jeszcze ciepłe, dopóki suflet wystaje nad foremkę.
Smacznego!