swiatwemnie.pl

Smażony ser - twarożki

     

Smażony bardzo aromatyczny ser-twarożki lub ser harceński(ser naturalnie dojrzewający)jest fantastycznym przysmakiem.W naszym przepisie użyty jest właśnie ser harceński o wyraźnie delikatniejszym smaku i nie aż tak ostrym zapachu podczas ich smażenia.

Pichcił

Ilość porcji

3

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

twarogowy ser (twarogi, sery) 400 g  mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki  jajka kurze 2 sztuki  bułka tarta 6 łyżek

Pojedyncze kółeczka serów panierujemy w mące, roztrzepanym jajku, w bułce tartej, ponownie w jajku i ponownie w bułce tartej.

2. 

Panierowane sery układamy na tacce, wkładamy do woreczka foliowego i wkładamy na godzinę do zamrażarki. Delikatnym zamrożeniem zapobiegniemy rozprzestrzenianiu się ostrego, szczypiącego zapachu podczas ich smażenia.

3. 

ziemniaki  sól  woda

Podczas mrożenia serków obieramy sobie ziemniaki i gotujemy je w słonej wodzie.

4. 

masło

Po ugotowaniu odcedzamy, dodajemy masło, wysypujemy na blachę i szybko je zapiekamy pod grillem.

5. 

olej słonecznikowy

Na patelni rozgrzewamy olej i serki smażymy ...

6. 

... z obydwóch stron. Po usmażeniu kładziemy na talerz, w żadnym wypadku nie na papier. Z serków delikatnie wycieka ser który się lepi i potem papieru nie dało by się z nich usunąć.

7. 

Podajemy z ziemniakami i sosem tatarskim.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się