Zupa czosnkowa z ziemniakami

Zupa pełna zdrowia.
przepis,fotoprzepis,cebula,czosnek,ziemniaki,Zupy jarzynowe,Sezonowe przepisy
Zupy jarzynowe
Kategorie
Zupy jarzynowe › Sezonowe przepisy › Sezon - Czosnek › Sezon - Cebula › Sezon - Ziemniaki ›Składniki
Składniki
| Chlebowe miski na zupę przepis | 0 ?? | kcal | |
| cebula | 150 66 | gramów kcal | |
| czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
| czosnek | 20 108 | ząbków kcal | |
| kminek | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
| majeranek | 0 ?? | kcal | |
| smalec | 30 269 | gramów kcal | |
| sól warzywna Natur | 4 58 | łyżeczki kcal | |
| twardy ser | 0 ?? | kcal | |
| woda | 1600 0 | mililitrów kcal | |
| ziemniaki | 600 552 | gramów kcal |
Przepis
1.
cebula 150 gramów • smalec 30 gramów
Cebulę obieramy i na drobno kroimy. W garnku roztapiamy smalec, dodajemy cebulę i smażymy ją prawie na złoty kolor.

2.
czosnek 20 ząbków
Czosnek obieramy, ząbki przekrawamy na połowę i dla lepszej przyswajalności usuwamy ze środka kiełki. Połowę przygotowanego czosnku kroimy na drobno.

3.
Pokrojony czosnek dodajemy do cebuli i krótko smażymy.

4.
ziemniaki 600 gramów • sól warzywna Natur 4 łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • kminek ½ łyżeczki
Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kostki. Dodajemy je do cebuli z czosnkiem, dosypujemy sól warzywną, pieprz i kminek.

5.
woda 1600 mililitrów • majeranek
Dolewamy wody i gotujemy do miękkości ziemniaków. Na koniec do ugotowanej zupy rozgniatamy drugą połowę przygotowanych ząbków czosnku i dodajemy majeranek.

6.
Dla zwyraźnienia smaku możemy dodać drobiową kostkę rosołową. Ale w ten sposób zupa straci swoją zdrową siłę, buliony zawierają różne inne dodatki.

Smacznego!























