Zupa czosnkowa z ziemniakami
Zupa pełna zdrowia.
przepis,fotoprzepis,cebula,czosnek,ziemniaki,Zupy jarzynowe,Sezonowe przepisy
Zupy jarzynowe
Składniki
Składniki
Chlebowe miski na zupę przepis | - | ||
cebula | 150 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 20 | ząbków | |
kminek | ½ | łyżeczki | |
majeranek | - | ||
smalec | 30 | gramów | |
sól warzywna Natur | 4 | łyżeczki | |
twardy ser | - | ||
woda | 1600 | mililitrów | |
ziemniaki | 600 | gramów |
Przepis
1.
cebula 150 gramów • smalec 30 gramów
Cebulę obieramy i na drobno kroimy. W garnku roztapiamy smalec, dodajemy cebulę i smażymy ją prawie na złoty kolor.
2.
czosnek 20 ząbków
Czosnek obieramy, ząbki przekrawamy na połowę i dla lepszej przyswajalności usuwamy ze środka kiełki. Połowę przygotowanego czosnku kroimy na drobno.
3.
Pokrojony czosnek dodajemy do cebuli i krótko smażymy.
4.
ziemniaki 600 gramów • sól warzywna Natur 4 łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • kminek ½ łyżeczki
Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kostki. Dodajemy je do cebuli z czosnkiem, dosypujemy sól warzywną, pieprz i kminek.
5.
woda 1600 mililitrów • majeranek
Dolewamy wody i gotujemy do miękkości ziemniaków. Na koniec do ugotowanej zupy rozgniatamy drugą połowę przygotowanych ząbków czosnku i dodajemy majeranek.
6.
Dla zwyraźnienia smaku możemy dodać drobiową kostkę rosołową. Ale w ten sposób zupa straci swoją zdrową siłę, buliony zawierają różne inne dodatki.
Smacznego!