swiatwemnie.pl

Zupa czosnkowa z ziemniakami

     

Zupa pełna zdrowia.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Cebula150gramów
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Czosnek20ząbków
Kminek½łyżeczki
Majeranek
Smalec30gramów
Sól warzywna natur4łyżeczki
Twardy ser
Woda1600mililitrów
Ziemniaki600gramów
Chlebowe miski na zupę

1. 

cebula 150 g  smalec 30 g

Cebulę obieramy i na drobno kroimy. W garnku roztapiamy smalec, dodajemy cebulę i smażymy ją prawie na złoty kolor.

2. 

czosnek 20 ząbków

Czosnek obieramy, ząbki przekrawamy na połowę i dla lepszej przyswajalności usuwamy ze środka kiełki. Połowę przygotowanego czosnku kroimy na drobno.

3. 

Pokrojony czosnek dodajemy do cebuli i krótko smażymy.

4. 

ziemniaki 600 g  sól warzywna Natur 4 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  kminek ½ łyżeczki

Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kostki. Dodajemy je do cebuli z czosnkiem, dosypujemy sól warzywną, pieprz i kminek.

5. 

woda 1600 ml  majeranek

Dolewamy wody i gotujemy do miękkości ziemniaków. Na koniec do ugotowanej zupy rozgniatamy drugą połowę przygotowanych ząbków czosnku i dodajemy majeranek.

6. 

Dla zwyraźnienia smaku możemy dodać drobiową kostkę rosołową. Ale w ten sposób zupa straci swoją zdrową siłę, buliony zawierają różne inne dodatki.

7. 

twardy ser  Chlebowe miski na zupę przepis

Zupę serwujemy z kostkami żółtego sera.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się