swiatwemnie.pl

Kapusta pak choi z grzybami shiitake

     

Prosty przepis na przygotowanie chińskiej kapusty Pak choi i aromatycznych grzybów shiitake na czosnku i imbirze z odrobiną ostrygowego sosu.

Pichcił

Ilość porcji

1

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

niska

 

 

Czarny pieprz mielony¼łyżeczki
Czosnek3ząbki
Grzyby shiitake50gramów
Kapusta pak choi250gramów
Korzeń imbiru10gramów
Marchew30gramów
Olej z orzechów arachidowych2łyżki
Sos ostrygowy2łyżki
Sól¼łyżeczki
Woda50mililitrów

1. 

korzeń imbiru 10 g

Imbir obieramy i kroimy na małe paseczki.

2. 

marchew 30 g

Marchewkę obieramy i kroimy.

3. 

olej z orzechów arachidowych 2 łyżki

W woku szklimy imbir z marchewką na oleju przez około 5 minut.

4. 

grzyby shiitake 50 g

Mniejsze grzyby kroimy na połowę a większe na ćwiartki.

5. 

czosnek 3 ząbki

Obrany czosnek kroimy na niezbyt cienkie plasterki, aby się zbyt szybko na patelni nie spaliły.

6. 

czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  sól ¼ łyżeczki

Do patelni dodajemy grzyby i czosnek. Pieprzymy, solimy i szklimy kolejnych 5 minut.

7. 

sos ostrygowy 2 łyżki  woda 50 ml

Dodajemy sos ostrygowy, troszkę wody i mieszamy.

8. 

kapusta pak choi 250 g

Kapustę kroimy wzdłuż i odcinamy twarde części. Dobrze przemywamy pod bieżącą wodą na większym sitku, abyśmy usunęli ewentualne ziarenka, piasek lub ziemię.

9. 

Kapustę dodajemy do patelni ...

10. 

... i dusimy przykryte od 8 do 10 minut.

11. 

Serwujemy w misce. Na spód dajemy makaron, albo ryż. Ściekający sos dobrze je doprawi.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się