Kapusta pak choi z grzybami shiitake
Prosty przepis na przygotowanie chińskiej kapusty Pak choi i aromatycznych grzybów shiitake na czosnku i imbirze z odrobiną ostrygowego sosu.
przepis,fotoprzepis,grzyby shiitake,kapusta pak choi,Dania wegetariańskie,Kuchnia wietnamska,Wegetariańskie przepisy,Wegańskie przepisy,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Kuchnia wietnamska
Kategorie
Dania wegetariańskie Kuchnia wietnamska Wegetariańskie przepisy Wegańskie przepisy Bezlaktozowe Bezglutenowe Kuchnia azjatycka
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
czosnek | 3 | ząbki | |
grzyby shiitake | 50 | gramów | |
kapusta pak choi | 250 | gramów | |
korzeń imbiru | 10 | gramów | |
marchew | 30 | gramów | |
olej z orzechów arachidowych | 2 | łyżki | |
sos ostrygowy | 2 | łyżki | |
sól | ¼ | łyżeczki | |
woda | 50 | mililitrów |
Przepis
3.
olej z orzechów arachidowych 2 łyżki
W woku szklimy imbir z marchewką na oleju przez około 5 minut.
5.
czosnek 3 ząbki
Obrany czosnek kroimy na niezbyt cienkie plasterki, aby się zbyt szybko na patelni nie spaliły.
6.
czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • sól ¼ łyżeczki
Do patelni dodajemy grzyby i czosnek. Pieprzymy, solimy i szklimy kolejnych 5 minut.
8.
kapusta pak choi 250 gramów
Kapustę kroimy wzdłuż i odcinamy twarde części. Dobrze przemywamy pod bieżącą wodą na większym sitku, abyśmy usunęli ewentualne ziarenka, piasek lub ziemię.
9.
Kapustę dodajemy do patelni ...
10.
... i dusimy przykryte od 8 do 10 minut.
11.
Serwujemy w misce. Na spód dajemy makaron, albo ryż. Ściekający sos dobrze je doprawi.
Smacznego!