swiatwemnie.pl

Bratysławskie rogaliki bez drożdży

    

Kruche ulubione rogaliki na cieście bez drożdży.

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. Przygotowanie ciasta

margaryna 250 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 350 gramów  żółtko jajka 2 sztuki  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 1 łyżka  cukier kryształ 2 łyżki  sól ¼ łyżeczki

Ze wszystkich składników wyrabiamy gładkie ciasto.

Przygotowanie ciasta

2. 

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 1/2 cm.

3. 

Z ciasta wykrawamy małe kwadraciki, na każdy kładziemy troszkę nadzienia.

4. 

Z kwadracików z nadzieniem wytwarzamy małe rogaliki.

5. Pieczenie

Rogaliki smarujemy roztopionym masłem a potem żółtkiem, aby były ładne i miały złoty kolor. Pieczemy na natłuszczonej blasze w rozgrzanym piekarniku 10 minut.

Pieczenie

6. Przygotowanie nadzienia

mielone orzechy włoskie 100 gramów  mak mielony 100 gramów  cukier kryształ 70 gramów  woda 0.005 litra

Do garnuszka dajemy wodę z cukrem, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mielone orzechy, albo mak i jedną łyżkę dżemu. Możemy nadziewać też twarogowym nadzieniem z rodzynkami.

Przygotowanie nadzienia

7. 

Rogaliki posypujemy cukrem i możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się