PRZEPISY

Bratysławskie rogaliki bez drożdży

Bratysławskie rogaliki bez drożdży

Kruche ulubione rogaliki na cieście bez drożdży.

przepis,fotoprzepis,mielone orzechy włoskie,mak mielony,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta  

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ2łyżki
cukier kryształ70gramów
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)1łyżka
mak mielony100gramów
margaryna250gramów
mielone orzechy włoskie100gramów
mąka chlebowa pszenna T750350gramów
sól¼łyżeczki
woda0.005litra
żółtko jajka2sztuki

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

margaryna 250 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 350 gramów  żółtko jajka 2 sztuki  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 1 łyżka  cukier kryształ 2 łyżki  sól ¼ łyżeczki

Ze wszystkich składników wyrabiamy gładkie ciasto.

2. 

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 1/2 cm.

3. 

Z ciasta wykrawamy małe kwadraciki, na każdy kładziemy troszkę nadzienia.

4. 

Z kwadracików z nadzieniem wytwarzamy małe rogaliki.

5. Pieczenie

Rogaliki smarujemy roztopionym masłem a potem żółtkiem, aby były ładne i miały złoty kolor. Pieczemy na natłuszczonej blasze w rozgrzanym piekarniku 10 minut.

6. Przygotowanie nadzienia

mielone orzechy włoskie 100 gramów  mak mielony 100 gramów  cukier kryształ 70 gramów  woda 0.005 litra

Do garnuszka dajemy wodę z cukrem, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mielone orzechy, albo mak i jedną łyżkę dżemu. Możemy nadziewać też twarogowym nadzieniem z rodzynkami.

7. 

Rogaliki posypujemy cukrem i możemy podawać.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie