Bratysławskie rogaliki bez drożdży
![Bratysławskie rogaliki bez drożdży](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000568/img_pl_4x3/bratyslawskie-rogaliki-bez-drozdzy_00180.jpg)
Kruche ulubione rogaliki na cieście bez drożdży.
przepis,fotoprzepis,mielone orzechy włoskie,mak mielony,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 2 | łyżki | |
cukier kryształ | 70 | gramów | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 1 | łyżka | |
mak mielony | 100 | gramów | |
margaryna | 250 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 100 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 350 | gramów | |
sól | ¼ | łyżeczki | |
woda | 0.005 | litra | |
żółtko jajka | 2 | sztuki |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
margaryna 250 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 350 gramów • żółtko jajka 2 sztuki • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 1 łyżka • cukier kryształ 2 łyżki • sól ¼ łyżeczki
Ze wszystkich składników wyrabiamy gładkie ciasto.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000568/small/1.jpg)
2.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 1/2 cm.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000568/small/3.jpg)
3.
Z ciasta wykrawamy małe kwadraciki, na każdy kładziemy troszkę nadzienia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000568/small/4.jpg)
4.
Z kwadracików z nadzieniem wytwarzamy małe rogaliki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000568/small/5.jpg)
5. Pieczenie
Rogaliki smarujemy roztopionym masłem a potem żółtkiem, aby były ładne i miały złoty kolor. Pieczemy na natłuszczonej blasze w rozgrzanym piekarniku 10 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000568/small/6.jpg)
6. Przygotowanie nadzienia
mielone orzechy włoskie 100 gramów • mak mielony 100 gramów • cukier kryształ 70 gramów • woda 0.005 litra
Do garnuszka dajemy wodę z cukrem, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mielone orzechy, albo mak i jedną łyżkę dżemu. Możemy nadziewać też twarogowym nadzieniem z rodzynkami.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000568/small/2.jpg)
7.
Rogaliki posypujemy cukrem i możemy podawać.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000568/small/bratislavske_rohlicky.jpg)
Smacznego!