PRZEPISY

Drobiowy rosół z brukselką i domowym makaronem

Drobiowy rosół z brukselką i domowym makaronem

Doskonały drobiowy rosół z mięsem, warzywami i własnoręcznie przygotowanym makaronem.

przepis,fotoprzepis,grzbiet z kurczaka,brukselka mrożona,Zupy mięsne,Bezlaktozowe

Zupy mięsne

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

brukselka mrożona15sztuk
cebula1sztuka
czarny pieprz cały5sztuk
czosnek1ząbek
grzbiet z kurczaka400gramów
jajka kurze1sztuka
kminek1szczypta
kostka drobiowa1sztuka
marchew3sztuki
mąka tortowa pszenna T450150gramów
nać pietruszki-
pietruszka1sztuka
przyprawa warzywna2łyżki
sól-
sól3gramy
ziele angielskie1sztuka
zielona mrożona fasolka szparagowa80gramów
ziemniaki1sztuka

 

Przepis

1. 

grzbiet z kurczaka 400 gramów  sól

Umyte grzbiety z kurczaka zalewamy około 2 litrami wody i gotujemy. Gdy zaczną wrzeć z zupy usuwamy pianę. Dodajemy sól i zostawiamy by powoli się gotowało.

2. 

cebula 1 sztuka  czosnek 1 ząbek  ziemniaki 1 sztuka  marchew 3 sztuki  pietruszka 1 sztuka  kminek 1 szczypta  ziele angielskie 1 sztuka  czarny pieprz cały 5 sztuk  przyprawa warzywna 2 łyżki  kostka drobiowa 1 sztuka

Do zupy dodajemy obraną cebulę, czosnek, ziemniaka, oczyszczone korzeniowe warzywa i drobiowy bulion. Zupę doprawiamy kminkiem, pieprzem i wegetą.

3. 

brukselka mrożona 15 sztuk  zielona mrożona fasolka szparagowa 80 gramów  nać pietruszki

Około 15 minut przed końcem gotowania (gdy mięso i warzywa są prawie miękkie) do zupy dodajemy brukselkę i mrożone fasolowe strączki (jeśli użyjemy świeżej brukselki, wtedy gotujemy troszkę dłużej). Zupę dogotowujemy i doprawiamy pokrojoną natką pietruszki.

4. 

Po ugotowaniu wyciągamy warzywa i ziemniaka, kroimy i wkładamy z powrotem do zupy. Wyciągamy również drobiowe grzbiety, obieramy z nich mięso, które wkładamy z powrotem do zupy.

5. Domowy makaron

jajka kurze 1 sztuka  sól 3 gramy  mąka tortowa pszenna T450 150 gramów

Z mąki, jajka i soli wyrabiamy zwarte ciasto. Mąki miałoby być dokładnie tyle, ile sobie weźmie jajko.

6. 

Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na tak cienko jak tylko się da.

7. 

Ciasto kroimy na jednakowej grubości pasy, które posypujemy mąką i układamy na siebie.

8. 

Kroimy na grubszy makaron.

9. 

Makaron na chwilę zostawiamy by przesechł.

10. 

Gotujemy go w słonej wodzie z kroplą oleju około 2 - 3 minuty, aż wypłynie na wierzch. Odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i po odcieczeniu wkładamy do rosołu.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się