Drobiowy rosół z brukselką i domowym makaronem

Doskonały drobiowy rosół z mięsem, warzywami i własnoręcznie przygotowanym makaronem.
przepis,fotoprzepis,grzbiet z kurczaka,brukselka mrożona,Zupy mięsne,Bezlaktozowe
Zupy mięsne
Składniki
Składniki
brukselka mrożona | 15 ?? | sztuk kcal | |
cebula | 1 ?? | sztuka kcal | |
czarny pieprz cały | 5 ?? | sztuk kcal | |
czosnek | 1 6 | ząbek kcal | |
grzbiet z kurczaka | 400 800 | gramów kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
kminek | 1 4 | szczypta kcal | |
kostka drobiowa | 1 ?? | sztuka kcal | |
marchew | 3 ?? | sztuki kcal | |
mąka tortowa pszenna T450 | 150 524 | gramów kcal | |
nać pietruszki | 0 ?? | kcal | |
pietruszka | 1 ?? | sztuka kcal | |
przyprawa warzywna | 2 0 | łyżki kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
sól | 3 0 | gramy kcal | |
ziele angielskie | 1 ?? | sztuka kcal | |
zielona mrożona fasolka szparagowa | 80 24 | gramów kcal | |
ziemniaki | 1 ?? | sztuka kcal |
Przepis
1.
grzbiet z kurczaka 400 gramów • sól
Umyte grzbiety z kurczaka zalewamy około 2 litrami wody i gotujemy. Gdy zaczną wrzeć z zupy usuwamy pianę. Dodajemy sól i zostawiamy by powoli się gotowało.

2.
cebula 1 sztuka • czosnek 1 ząbek • ziemniaki 1 sztuka • marchew 3 sztuki • pietruszka 1 sztuka • kminek 1 szczypta • ziele angielskie 1 sztuka • czarny pieprz cały 5 sztuk • przyprawa warzywna 2 łyżki • kostka drobiowa 1 sztuka
Do zupy dodajemy obraną cebulę, czosnek, ziemniaka, oczyszczone korzeniowe warzywa i drobiowy bulion. Zupę doprawiamy kminkiem, pieprzem i wegetą.

3.
brukselka mrożona 15 sztuk • zielona mrożona fasolka szparagowa 80 gramów • nać pietruszki
Około 15 minut przed końcem gotowania (gdy mięso i warzywa są prawie miękkie) do zupy dodajemy brukselkę i mrożone fasolowe strączki (jeśli użyjemy świeżej brukselki, wtedy gotujemy troszkę dłużej). Zupę dogotowujemy i doprawiamy pokrojoną natką pietruszki.

4.
Po ugotowaniu wyciągamy warzywa i ziemniaka, kroimy i wkładamy z powrotem do zupy. Wyciągamy również drobiowe grzbiety, obieramy z nich mięso, które wkładamy z powrotem do zupy.

5. Domowy makaron
jajka kurze 1 sztuka • sól 3 gramy • mąka tortowa pszenna T450 150 gramów
Z mąki, jajka i soli wyrabiamy zwarte ciasto. Mąki miałoby być dokładnie tyle, ile sobie weźmie jajko.

6.
Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na tak cienko jak tylko się da.

7.
Ciasto kroimy na jednakowej grubości pasy, które posypujemy mąką i układamy na siebie.

8.
Kroimy na grubszy makaron.

9.
Makaron na chwilę zostawiamy by przesechł.

10.
Gotujemy go w słonej wodzie z kroplą oleju około 2 - 3 minuty, aż wypłynie na wierzch. Odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i po odcieczeniu wkładamy do rosołu.

Smacznego!