swiatwemnie.pl

Pikantna kapustnica

    

Klasyczna zupa kapustnica z mięsem, suszonymi śliwkami i pikantną kiełbasą, która doda jej charakterystyczny smak.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

Udo wieprzowe400gramów
cebula1sztuka
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek1szczypta
kiełbasa1sztuka
kiszona kapusta500gramów
kminek¼łyżeczki
liść laurowy1sztuka
mielona czerwona papryka2łyżeczki
sól-
woda-
ziele angielskie3sztuki
ziemniaki2sztuki
śliwki suszone5sztuk

1. 

cebula 1 sztuka

Na drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju na złoty kolor.

2. 

Udo wieprzowe 400 gramów  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  kminek ¼ łyżeczki

Dodajemy na kawałki pokrojone mięso, posypujemy pieprzem i kminkiem.

3. 

mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  woda  ziele angielskie 3 sztuki

Mięso chwilkę smażymy, potem dodajemy mieloną czerwoną paprykę, pieprz i zalewamy wodą. Dusimy 30-40 minut na półmiękko.

4. 

kiszona kapusta 500 gramów  liść laurowy 1 sztuka  kiełbasa 1 sztuka  śliwki suszone 5 sztuk  czosnek 1 szczypta  ziemniaki 2 sztuki

Gdy mięso będzie półmiękkie dodajemy kiszoną kapustę, całą umytą i bardzo ostrą kiełbasę, kilka suszonych śliwek, czosnek i liść laurowy. Na zagęszczenie trzemy do kapustnicy dwa surowe ziemniaki.

5. 

sól

Tak to kapustnicę gotujemy dopóki mięso i kapusta nie zmiękną. Kapustnicę dosalamy według smaku.

6. 

Po ugotowaniu kiełbasę wyciągamy, kroimy na kółeczka i wkładamy z powrotem do kapustnicy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się