Kapustnica

Kapustnicę - zupę z kiszonej kapusty podajemy z chlebem, plecionką a do smaku możemy sobie do niej na talerzu dodać kwaśną śmietanę. Dobrze smakuje w zimie jak i w lecie, dlatego możemy gotować sobie ją częściej, nie tylko na święta.
przepis,fotoprzepis,łopatka wieprzowa,kiszona kapusta,kiełbasa,Zupy mięsne,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Zupy mięsne
Składniki
Składniki
cebula | 150 66 | gramów kcal | |
czosnek | 5 27 | ząbków kcal | |
kiełbasa | 200 622 | gramów kcal | |
kiszona kapusta | 1.5 300 | kilograma kcal | |
mielona czerwona papryka | 3 48 | łyżeczki kcal | |
smalec | 50 449 | gramów kcal | |
suszone grzyby | 30 38 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 2 0 | litry kcal | |
łopatka wieprzowa | 800 2384 | gramów kcal |
Przepis
1. Cebulowa podstawa i przygotowanie mięsa
łopatka wieprzowa 800 gramów • cebula 150 gramów • smalec 50 gramów
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i na smalcu (oleju) podsmażamy. Mięso myjemy, oczyszczamy z bardzo tłustych części i kroimy go na kostki. Mięso dodajemy do cebuli, mieszamy do połączenia.

2.
sól 1 łyżeczka • mielona czerwona papryka 3 łyżeczki • woda ½ litra • suszone grzyby 30 gramów
Dosypujemy soli i mieloną czerwoną paprykę. Zalewamy wodą i 40 minut dusimy w garnku pod przykrywką do miękkości mięsa. Suszone grzyby moczymy w wodzie i odstawiamy. Wodę z grzybów odlewamy a grzyby jeszcze raz przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Po 30 minutach duszenia mięsa dodajemy do niego grzyby.

3. Przygotowanie i dodanie kiszonej kapusty
kiszona kapusta 1.5 kilograma • woda 1.5 litra
Kiszona kapusta bywa często bardzo długa, dlatego ją wyciskamy z kwaśnej wody (kwaśną wodę z kapusty nie wylewamy) i kroimy. Jeśli jest bardzo kwaśna możemy ją lekko na sitku przemyć. Kapustę dodajemy do mięsa i dolewamy wodę, tak aby kapustnica była stosunkowo rzadka. Kwaśną wodę wykorzystamy na końcu gotowania na kolejne rozcieńczenie, lub ewentualnie dokwaszenie zupy.

4. Kiełbasa
kiełbasa 200 gramów • czosnek 5 ząbków
Kapustnicę mieszamy i dodajemy kiełbasę. Gotujemy ją w całości 20 minut w kapustnicy, potem ją wybieramy, kroimy na kołeczka i wrzucamy z powrotem do garnka. Wszystko razem dobrze mieszamy.

5.
Przechowujemy w zimnym miejscu, jest dobra kilka dni. Zazwyczaj jest najlepsza na drugi albo trzeci dzień po ugotowaniu. Dlatego zawsze gotujemy ją w większej ilości. Oprócz dodanej kiełbaski jest to bardzo zdrowe danie, pełne witamin.
Smacznego!