PRZEPISY

Kapustnica

Kapustnica

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Kapustnicę - zupę z kiszonej kapusty podajemy z chlebem, plecionką a do smaku możemy sobie do niej na talerzu dodać kwaśną śmietanę. Dobrze smakuje w zimie jak i w lecie, dlatego możemy gotować sobie ją częściej, nie tylko na święta.

przepis,fotoprzepis,łopatka wieprzowa,kiszona kapusta,kiełbasa,Zupy mięsne,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Zupy mięsne

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

niska

Składniki

Składniki

cebula

150

66

gramów

kcal

czosnek

5

27

ząbków

kcal

kiełbasa

200

622

gramów

kcal

kiszona kapusta

1.5

300

kilograma

kcal

mielona czerwona papryka

3

48

łyżeczki

kcal

smalec

50

449

gramów

kcal

suszone grzyby

30

38

gramów

kcal

sól

1

0

łyżeczka

kcal

woda

2

0

litry

kcal

łopatka wieprzowa

800

2384

gramów

kcal

 

Przepis

1. Cebulowa podstawa i przygotowanie mięsa

łopatka wieprzowa 800 gramów  cebula 150 gramów  smalec 50 gramów

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i na smalcu (oleju) podsmażamy. Mięso myjemy, oczyszczamy z bardzo tłustych części i kroimy go na kostki. Mięso dodajemy do cebuli, mieszamy do połączenia.

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i na smalcu...

2. 

sól 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka 3 łyżeczki  woda ½ litra  suszone grzyby 30 gramów

Dosypujemy soli i mieloną czerwoną paprykę. Zalewamy wodą i 40 minut dusimy w garnku pod przykrywką do miękkości mięsa. Suszone grzyby moczymy w wodzie i odstawiamy. Wodę z grzybów odlewamy a grzyby jeszcze raz przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Po 30 minutach duszenia mięsa dodajemy do niego grzyby.

Dosypujemy soli i mieloną czerwoną paprykę....

3. Przygotowanie i dodanie kiszonej kapusty

kiszona kapusta 1.5 kilograma  woda 1.5 litra

Kiszona kapusta bywa często bardzo długa, dlatego ją wyciskamy z kwaśnej wody (kwaśną wodę z kapusty nie wylewamy) i kroimy. Jeśli jest bardzo kwaśna możemy ją lekko na sitku przemyć. Kapustę dodajemy do mięsa i dolewamy wodę, tak aby kapustnica była stosunkowo rzadka. Kwaśną wodę wykorzystamy na końcu gotowania na kolejne rozcieńczenie, lub ewentualnie dokwaszenie zupy.

Kiszona kapusta bywa często bardzo długa,...

4. Kiełbasa

kiełbasa 200 gramów  czosnek 5 ząbków

Kapustnicę mieszamy i dodajemy kiełbasę. Gotujemy ją w całości 20 minut w kapustnicy, potem ją wybieramy, kroimy na kołeczka i wrzucamy z powrotem do garnka. Wszystko razem dobrze mieszamy.

Kapustnicę mieszamy i dodajemy kiełbasę....

5. 

Przechowujemy w zimnym miejscu, jest dobra kilka dni. Zazwyczaj jest najlepsza na drugi albo trzeci dzień po ugotowaniu. Dlatego zawsze gotujemy ją w większej ilości. Oprócz dodanej kiełbaski jest to bardzo zdrowe danie, pełne witamin.

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się