PRZEPISY

Kapustnica

Kapustnica

Kapustnicę - zupę z kiszonej kapusty podajemy z chlebem, plecionką a do smaku możemy sobie do niej na talerzu dodać kwaśną śmietanę. Dobrze smakuje w zimie jak i w lecie, dlatego możemy gotować sobie ją częściej, nie tylko na święta.

przepis,fotoprzepis,łopatka wieprzowa,kiszona kapusta,kiełbasa,Zupy mięsne,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Zupy mięsne

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cebula150gramów
czosnek5ząbków
kiełbasa200gramów
kiszona kapusta1.5kilograma
mielona czerwona papryka3łyżeczki
smalec50gramów
suszone grzyby30gramów
sól1łyżeczka
woda2litry
łopatka wieprzowa800gramów

 

Przepis

1. Cebulowa podstawa i przygotowanie mięsa

łopatka wieprzowa 800 gramów  cebula 150 gramów  smalec 50 gramów

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i na smalcu (oleju) podsmażamy. Mięso myjemy, oczyszczamy z bardzo tłustych części i kroimy go na kostki. Mięso dodajemy do cebuli, mieszamy do połączenia.

2. 

sól 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka 3 łyżeczki  woda ½ litra  suszone grzyby 30 gramów

Dosypujemy soli i mieloną czerwoną paprykę. Zalewamy wodą i 40 minut dusimy w garnku pod przykrywką do miękkości mięsa. Suszone grzyby moczymy w wodzie i odstawiamy. Wodę z grzybów odlewamy a grzyby jeszcze raz przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Po 30 minutach duszenia mięsa dodajemy do niego grzyby.

3. Przygotowanie i dodanie kiszonej kapusty

kiszona kapusta 1.5 kilograma  woda 1.5 litra

Kiszona kapusta bywa często bardzo długa, dlatego ją wyciskamy z kwaśnej wody (kwaśną wodę z kapusty nie wylewamy) i kroimy. Jeśli jest bardzo kwaśna możemy ją lekko na sitku przemyć. Kapustę dodajemy do mięsa i dolewamy wodę, tak aby kapustnica była stosunkowo rzadka. Kwaśną wodę wykorzystamy na końcu gotowania na kolejne rozcieńczenie, lub ewentualnie dokwaszenie zupy.

4. Kiełbasa

kiełbasa 200 gramów  czosnek 5 ząbków

Kapustnicę mieszamy i dodajemy kiełbasę. Gotujemy ją w całości 20 minut w kapustnicy, potem ją wybieramy, kroimy na kołeczka i wrzucamy z powrotem do garnka. Wszystko razem dobrze mieszamy.

5. 

Przechowujemy w zimnym miejscu, jest dobra kilka dni. Zazwyczaj jest najlepsza na drugi albo trzeci dzień po ugotowaniu. Dlatego zawsze gotujemy ją w większej ilości. Oprócz dodanej kiełbaski jest to bardzo zdrowe danie, pełne witamin.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się