swiatwemnie.pl

Mangalica kociołkowy gulasz

    

Gulasz wieprzowy z wysokiej jakości mięsa mangalicznego. Mięso z mangalicy z uwagi na niższą zawartość cholesterolu uważa się za o wiele zdrowsze w porównaniu ze zwykłym domowym mięsem wieprzowym.

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

3 h.

Trudność

średnia

 

 

cebula1.5kilograma
czarny pieprz mielony1łyżeczka
czosnek5ząbków
kminek mielony1łyżeczka
majeranek1łyżeczka
mangalica - łopatka1.5kilograma
mielona czerwona papryka2łyżeczki
papryka czerwona300gramów
pasta paprykowa - ostra-
pomidory300gramów
przyprawa gorczyca biała2łyżeczki
smalec250gramów
sól1łyżeczka
woda3.5litra
ziemniaki500gramów

1. 

cebula 1.5 kilograma  smalec 250 gramów

Do kociołka dajemy smalec i roztapiamy go. Dodajemy cebulę i 30 minut często mieszając smażymy nad średnim ogniem.

2. 

mangalica - łopatka 1.5 kilograma

Mięso myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Mieszamy i zostawiamy mięso do naciągnięcia.

3. 

czarny pieprz mielony 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  kminek mielony 1 łyżeczka  sól 1 łyżeczka

Wsypujemy przyprawy, sól, mieszamy...

4. 

woda 3.5 litra

...i wlewamy wodę. Gotujemy, często mieszając, przykryte około 60 minut.

5. 

papryka czerwona 300 gramów  czosnek 5 ząbków  pomidory 300 gramów

Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w paseczki. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Pomidory zalewamy gorącą wodą, odcedzamy i obieramy. Kroimy.

6. 

Do zupy dodajemy warzywa...

7. 

...i czosnek. Gotujemy 20 minut.

8. 

ziemniaki 500 gramów  przyprawa gorczyca biała 2 łyżeczki  majeranek 1 łyżeczka  pasta paprykowa - ostra

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do gulaszu i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy gorczycę, majeranek i jeśli chcemy mieć gulasz pikantny dodajemy paprykową pikantną pastę.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się