Mangalica kociołkowy gulasz

Gulasz wieprzowy z wysokiej jakości mięsa mangalicznego. Mięso z mangalicy z uwagi na niższą zawartość cholesterolu uważa się za o wiele zdrowsze w porównaniu ze zwykłym domowym mięsem wieprzowym.
przepis,fotoprzepis,cebula,papryka czerwona,czosnek,pomidory,ziemniaki,mangalica - łopatka,Zupy mięsne,Bezlaktozowe,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Zupy mięsne
Kategorie
Zupy mięsne › Bezlaktozowe › Bezglutenowe › Sezonowe przepisy › Sezon - Ziemniaki › Sezon - Pomidory › Sezon - Cebula › Sezon - Czosnek › Sezon - Papryka ›Składniki
Składniki
cebula | 1.5 660 | kilograma kcal | |
czarny pieprz mielony | 1 17 | łyżeczka kcal | |
czosnek | 5 27 | ząbków kcal | |
kminek mielony | 1 17 | łyżeczka kcal | |
majeranek | 1 11 | łyżeczka kcal | |
mangalica - łopatka | 1.5 5250 | kilograma kcal | |
mielona czerwona papryka | 2 32 | łyżeczki kcal | |
papryka czerwona | 300 87 | gramów kcal | |
pasta paprykowa - ostra | 0 ?? | kcal | |
pomidory | 300 75 | gramów kcal | |
przyprawa gorczyca biała | 2 51 | łyżeczki kcal | |
smalec | 250 2240 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 3.5 0 | litra kcal | |
ziemniaki | 500 460 | gramów kcal |
Przepis
1.
cebula 1.5 kilograma • smalec 250 gramów
Do kociołka dajemy smalec i roztapiamy go. Dodajemy cebulę i 30 minut często mieszając smażymy nad średnim ogniem.

2.
mangalica - łopatka 1.5 kilograma
Mięso myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Mieszamy i zostawiamy mięso do naciągnięcia.

3.
czarny pieprz mielony 1 łyżeczka • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki • kminek mielony 1 łyżeczka • sól 1 łyżeczka
Wsypujemy przyprawy, sól, mieszamy...


5.
papryka czerwona 300 gramów • czosnek 5 ząbków • pomidory 300 gramów
Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w paseczki. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Pomidory zalewamy gorącą wodą, odcedzamy i obieramy. Kroimy.

6.
Do zupy dodajemy warzywa...

7.
...i czosnek. Gotujemy 20 minut.

8.
ziemniaki 500 gramów • przyprawa gorczyca biała 2 łyżeczki • majeranek 1 łyżeczka • pasta paprykowa - ostra
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do gulaszu i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy gorczycę, majeranek i jeśli chcemy mieć gulasz pikantny dodajemy paprykową pikantną pastę.

Smacznego!