swiatwemnie.pl

Mangalica kociołkowy gulasz

     

Gulasz wieprzowy z wysokiej jakości mięsa mangalicznego. Mięso z mangalicy z uwagi na niższą zawartość cholesterolu uważa się za o wiele zdrowsze w porównaniu ze zwykłym domowym mięsem wieprzowym.

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

3 h.

Trudność

średnia

 

 

Cebula1.5kilograma
Czarny pieprz mielony1łyżeczka
Czosnek5ząbków
Kminek mielony1łyżeczka
Majeranek1łyżeczka
Mangalica - łopatka1.5kilograma
Mielona czerwona papryka2łyżeczki
Papryka czerwona300gramów
Pasta paprykowa - ostra
Pomidory300gramów
Przyprawa gorczyca biała2łyżeczki
Smalec250gramów
Sól1łyżeczka
Woda3.5litra
Ziemniaki500gramów

1. 

cebula 1.5 kg  smalec 250 g

Do kociołka dajemy smalec i roztapiamy go. Dodajemy cebulę i 30 minut często mieszając smażymy nad średnim ogniem.

2. 

mangalica - łopatka 1.5 kg

Mięso myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Mieszamy i zostawiamy mięso do naciągnięcia.

3. 

czarny pieprz mielony 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  kminek mielony 1 łyżeczka  sól 1 łyżeczka

Wsypujemy przyprawy, sól, mieszamy...

4. 

woda 3.5 litra

...i wlewamy wodę. Gotujemy, często mieszając, przykryte około 60 minut.

5. 

papryka czerwona 300 g  czosnek 5 ząbków  pomidory 300 g

Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w paseczki. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Pomidory zalewamy gorącą wodą, odcedzamy i obieramy. Kroimy.

6. 

Do zupy dodajemy warzywa...

7. 

...i czosnek. Gotujemy 20 minut.

8. 

ziemniaki 500 g  przyprawa gorczyca biała 2 łyżeczki  majeranek 1 łyżeczka  pasta paprykowa - ostra

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do gulaszu i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy gorczycę, majeranek i jeśli chcemy mieć gulasz pikantny dodajemy paprykową pikantną pastę.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się