swiatwemnie.pl

Rosół wołowy

     

Pomysł na przyrządzenie domowego półproduktu do przygotowania zupy wołowej lub jako pożywny składnik do innych przepisów.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

2 h. 30 min.

Trudność

niska

 

 

cebula80gramów
czarny pieprz cały½łyżeczki
liść laurowy2sztuki
marchew80gramów
mięso wołowe przednia część z kością1000gramów
nać pietruszki0
pietruszka60gramów
seler60gramów
sól0
woda1.5litra

1. 

mięso wołowe przednia część z kością 1000 gramów

Wołowinę rozdzielamy na kilka kawałków i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

2. 

woda 1.5 litra  czarny pieprz cały ½ łyżeczki  liść laurowy 2 sztuki

Mięso z kością wkładamy do zimnej wody, dodajemy czarny pieprz, liść laurowy i gotujemy na średnim ogniu przez półtorej godziny.

3. 

marchew 80 gramów  pietruszka 60 gramów  seler 60 gramów  cebula 80 gramów

Marchew, pietruszkę i seler kroimy na większe kawałki i razem z cebulą wkładamy do garnka. Gotujemy jeszcze 45 min.

4. 

sól  nać pietruszki

Rosół odcedzamy. Jeśli rosół będzie podawany jako zupa, warzywa kroimy na drobniejsze kawałki, a mięso odrywamy od kości. Solimy do smaku, dodajemy nać pietruszki. Jeśli rosół jest przeznaczony do dalszego gotowania, pozostawiamy przecedzony bez soli.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się