Rosół wołowy
Pomysł na przyrządzenie domowego półproduktu do przygotowania zupy wołowej lub jako pożywny składnik do innych przepisów.
przepis,fotoprzepis,mięso wołowe przednia część z kością,Zupy mięsne,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Zupy mięsne
Składniki
Składniki
cebula | 80 | gramów | |
czarny pieprz cały | ½ | łyżeczki | |
liść laurowy | 2 | sztuki | |
marchew | 80 | gramów | |
mięso wołowe przednia część z kością | 1000 | gramów | |
nać pietruszki | - | ||
pietruszka | 60 | gramów | |
seler | 60 | gramów | |
sól | - | ||
woda | 1.5 | litra |
Przepis
1.
mięso wołowe przednia część z kością 1000 gramów
Wołowinę rozdzielamy na kilka kawałków i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
2.
woda 1.5 litra • czarny pieprz cały ½ łyżeczki • liść laurowy 2 sztuki
Mięso z kością wkładamy do zimnej wody, dodajemy czarny pieprz, liść laurowy i gotujemy na średnim ogniu przez półtorej godziny.
3.
4.
marchew 80 gramów • pietruszka 60 gramów • seler 60 gramów • cebula 80 gramów
Marchew, pietruszkę i seler kroimy na większe kawałki i razem z cebulą wkładamy do garnka. Gotujemy jeszcze 45 min.
5.
Rosół odcedzamy. Jeśli rosół będzie podawany jako zupa, warzywa kroimy na drobniejsze kawałki, a mięso odrywamy od kości. Solimy do smaku, dodajemy nać pietruszki. Jeśli rosół jest przeznaczony do dalszego gotowania, pozostawiamy przecedzony bez soli.
Smacznego!