Zupa ubojowa

Gęsta zupa na drugie śniadanie. Podajemy ze świeżym pieczywem.
przepis,fotoprzepis,boczek wieprzowy,soczewica,kasza jęczmienna,ziemniaki,Zupy mięsne,Ostatki,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Zupy mięsne
Składniki
Składniki
boczek wieprzowy | 800 2800 | gramów kcal | |
cebula | 100 44 | gramów kcal | |
czosnek | 0 ?? | kcal | |
kasza jęczmienna | 100 350 | gramów kcal | |
kminek | 1 17 | łyżeczka kcal | |
majeranek | 0 ?? | kcal | |
marchew | 150 68 | gramów kcal | |
mielona czerwona papryka | 1 16 | łyżeczka kcal | |
smalec | 1 135 | łyżka kcal | |
soczewica | 150 500 | gramów kcal | |
suszone grzyby | 50 63 | gramów kcal | |
sól | 1.5 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 2.5 0 | litra kcal | |
ziemniaki | 100 92 | gramów kcal |
Przepis
1.
boczek wieprzowy 800 gramów • woda 2.5 litra • sól 1.5 łyżeczki
Gotowaniem (1,5 godziny) wieprzowej głowy albo podgardla czy boczku w słonej wodzie przygotowujemy sobie wywar. Mięso do zupy nie dodajemy ale użyjemy je na kolejne przygotowanie (na przykład boczek lub podgardle smarujemy mieloną czerwoną papryką, czosnkiem i zimny serwujemy).

2.
marchew 150 gramów • cebula 100 gramów • smalec 1 łyżka • soczewica 150 gramów • kasza jęczmienna 100 gramów • suszone grzyby 50 gramów • kminek 1 łyżeczka • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka
Marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na grubo. Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Obydwa składniki smażymy na smalcu, wsypujemy kminek i paprykę i zalewamy gorącym wywarem - dwoma litrami. Dodajemy przebraną, na sitku, umytą soczewicę, wodą przepłukaną kaszą i przepłukane grzyby. Gotujemy do miękkości wszystkich składników, około 40 minut.

3.
ziemniaki 100 gramów • majeranek • czosnek
Na koniec do zupy dodajemy starty ziemniak, zagotowujemy. Zupę doprawiamy majerankiem, ewentualnie przeciśniętym czosnkiem.

Smacznego!