swiatwemnie.pl

Zupa ubojowa

    

Gęsta zupa na drugie śniadanie. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

2 h. 20 min.

Trudność

niska

 

 

boczek wieprzowy800gramów
cebula100gramów
czosnek-
kasza jęczmienna100gramów
kminek1łyżeczka
majeranek-
marchew150gramów
mielona czerwona papryka1łyżeczka
smalec1łyżka
soczewica150gramów
suszone grzyby50gramów
sól1.5łyżeczki
woda2.5litra
ziemniaki100gramów

1. 

boczek wieprzowy 800 gramów  woda 2.5 litra  sól 1.5 łyżeczki

Gotowaniem (1,5 godziny) wieprzowej głowy albo podgardla czy boczku w słonej wodzie przygotowujemy sobie wywar. Mięso do zupy nie dodajemy ale użyjemy je na kolejne przygotowanie (na przykład boczek lub podgardle smarujemy mieloną czerwoną papryką, czosnkiem i zimny serwujemy).

2. 

marchew 150 gramów  cebula 100 gramów  smalec 1 łyżka  soczewica 150 gramów  kasza jęczmienna 100 gramów  suszone grzyby 50 gramów  kminek 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka

Marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na grubo. Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Obydwa składniki smażymy na smalcu, wsypujemy kminek i paprykę i zalewamy gorącym wywarem - dwoma litrami. Dodajemy przebraną, na sitku, umytą soczewicę, wodą przepłukaną kaszą i przepłukane grzyby. Gotujemy do miękkości wszystkich składników, około 40 minut.

3. 

ziemniaki 100 gramów  majeranek  czosnek

Na koniec do zupy dodajemy starty ziemniak, zagotowujemy. Zupę doprawiamy majerankiem, ewentualnie przeciśniętym czosnkiem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się