Prosty rosół z kurczaka
Przepis na przygotowanie smacznego domowego rosołu z kurczaka i warzyw.
przepis,fotoprzepis,grzbiet z kurczaka,marchew,seler,Zupy mięsne,Sezonowe przepisy,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Zupy mięsne
Składniki
Składniki
brukselka | 5 | sztuk | |
cebula | 50 | gramów | |
czarny pieprz cały | 6 | sztuk | |
grzbiet z kurczaka | 3 | sztuki | |
kminek mielony | ¼ | łyżeczki | |
marchew | 3 | sztuki | |
pietruszka | 1 | sztuka | |
seler | 150 | gramów | |
sól | ¾ | łyżeczki | |
woda | 1.5 | ||
ziele angielskie | 2 | sztuki |
Przepis
1. Rosół
woda 1.5 L • grzbiet z kurczaka 3 sztuki • sól ¾ łyżeczki • czarny pieprz cały 6 sztuk • ziele angielskie 2 sztuki • kminek mielony ¼ łyżeczki
Grzbiety z kurczaków myjemy, wkładamy do zimnej wody, dodajemy sól i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu usuwamy pianę, dodajemy przyprawy, kminek i na najmniejszym ogniu gotujemy około godzinę aby rosół był przeźroczysty.
2.
marchew 3 sztuki • pietruszka 1 sztuka • seler 150 gramów • cebula 50 gramów • brukselka 5 sztuk
Po godzinie zupę przecedzamy, grzbiety wyciągamy (obieramy mięso i wkładamy je do zupy), dodajemy na kostkę pokrojone warzywa, małą cebulę i brukselkę (jeśli chcemy zupę mocniejszą dodajemy jedną kostkę rosołową). Gotujemy do miękkości warzyw około 20 minut.
3.
Przed końcem zupę doprawiamy pieprzem, solą warzywną według smaku i dodajemy nasiekaną natkę pietruszki. Rosół podajemy z makaronem.
Smacznego!