Prosty rosół z kurczaka

Przepis na przygotowanie smacznego domowego rosołu z kurczaka i warzyw.
przepis,fotoprzepis,grzbiet z kurczaka,marchew,seler,Zupy mięsne,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Zupy mięsne
Składniki
Składniki
brukselka | 5 ?? | sztuk kcal | |
cebula | 50 22 | gramów kcal | |
czarny pieprz cały | 6 ?? | sztuk kcal | |
grzbiet z kurczaka | 3 ?? | sztuki kcal | |
kminek mielony | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
marchew | 3 ?? | sztuki kcal | |
pietruszka | 1 ?? | sztuka kcal | |
seler | 150 75 | gramów kcal | |
sól | ¾ 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 1.5 0 | kcal | |
ziele angielskie | 2 ?? | sztuki kcal |
Przepis
1. Rosół
woda 1.5 L • grzbiet z kurczaka 3 sztuki • sól ¾ łyżeczki • czarny pieprz cały 6 sztuk • ziele angielskie 2 sztuki • kminek mielony ¼ łyżeczki
Grzbiety z kurczaków myjemy, wkładamy do zimnej wody, dodajemy sól i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu usuwamy pianę, dodajemy przyprawy, kminek i na najmniejszym ogniu gotujemy około godzinę aby rosół był przeźroczysty.

2.
marchew 3 sztuki • pietruszka 1 sztuka • seler 150 gramów • cebula 50 gramów • brukselka 5 sztuk
Po godzinie zupę przecedzamy, grzbiety wyciągamy (obieramy mięso i wkładamy je do zupy), dodajemy na kostkę pokrojone warzywa, małą cebulę i brukselkę (jeśli chcemy zupę mocniejszą dodajemy jedną kostkę rosołową). Gotujemy do miękkości warzyw około 20 minut.

3.
Przed końcem zupę doprawiamy pieprzem, solą warzywną według smaku i dodajemy nasiekaną natkę pietruszki. Rosół podajemy z makaronem.

Smacznego!