PRZEPISY

Prosty rosół z kurczaka

Prosty rosół z kurczaka

Przepis na przygotowanie smacznego domowego rosołu z kurczaka i warzyw.

przepis,fotoprzepis,grzbiet z kurczaka,marchew,seler,Zupy mięsne,Sezonowe przepisy,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Zupy mięsne

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

brukselka5sztuk
cebula50gramów
czarny pieprz cały6sztuk
grzbiet z kurczaka3sztuki
kminek mielony¼łyżeczki
marchew3sztuki
pietruszka1sztuka
seler150gramów
sól¾łyżeczki
woda1.5
ziele angielskie2sztuki

 

Przepis

1. Rosół

woda 1.5 L  grzbiet z kurczaka 3 sztuki  sól ¾ łyżeczki  czarny pieprz cały 6 sztuk  ziele angielskie 2 sztuki  kminek mielony ¼ łyżeczki

Grzbiety z kurczaków myjemy, wkładamy do zimnej wody, dodajemy sól i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu usuwamy pianę, dodajemy przyprawy, kminek i na najmniejszym ogniu gotujemy około godzinę aby rosół był przeźroczysty.

Grzbiety z kurczaków myjemy, wkładamy do zimnej...

2. 

marchew 3 sztuki  pietruszka 1 sztuka  seler 150 gramów  cebula 50 gramów  brukselka 5 sztuk

Po godzinie zupę przecedzamy, grzbiety wyciągamy (obieramy mięso i wkładamy je do zupy), dodajemy na kostkę pokrojone warzywa, małą cebulę i brukselkę (jeśli chcemy zupę mocniejszą dodajemy jedną kostkę rosołową). Gotujemy do miękkości warzyw około 20 minut.

Po godzinie zupę przecedzamy, grzbiety wyciągamy...

3. 

Przed końcem zupę doprawiamy pieprzem, solą warzywną według smaku i dodajemy nasiekaną natkę pietruszki. Rosół podajemy z makaronem.

Przed końcem zupę doprawiamy pieprzem, solą...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się