swiatwemnie.pl

Prosty rosół z kurczaka

     

Przepis na przygotowanie smacznego domowego rosołu z kurczaka i warzyw.

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

niska

 

 

Brukselka5sztuk
Cebula50gramów
Czarny pieprz cały6sztuk
Grzbiet z kurczaka3sztuki
Kminek mielony¼łyżeczki
Marchew3sztuki
Pietruszka1sztuka
Seler150gramów
Sól¾łyżeczki
Woda1.5L
Ziele angielskie2sztuki

1. Rosół

woda 1.5 L  grzbiet z kurczaka 3 sztuki  sól ¾ łyżeczki  czarny pieprz cały 6 sztuk  ziele angielskie 2 sztuki  kminek mielony ¼ łyżeczki

Grzbiety z kurczaków myjemy, wkładamy do zimnej wody, dodajemy sól i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu usuwamy pianę, dodajemy przyprawy, kminek i na najmniejszym ogniu gotujemy około godzinę aby rosół był przeźroczysty.

Rosół

2. 

marchew 3 sztuki  pietruszka 1 sztuka  seler 150 g  cebula 50 g  brukselka 5 sztuk

Po godzinie zupę przecedzamy, grzbiety wyciągamy (obieramy mięso i wkładamy je do zupy), dodajemy na kostkę pokrojone warzywa, małą cebulę i brukselkę (jeśli chcemy zupę mocniejszą dodajemy jedną kostkę rosołową). Gotujemy do miękkości warzyw około 20 minut.

3. 

Przed końcem zupę doprawiamy pieprzem, solą warzywną według smaku i dodajemy nasiekaną natkę pietruszki. Rosół podajemy z makaronem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się