swiatwemnie.pl

Pizza

     

Doskonała pizza z ciasta poleconego przez włoskiego kucharza.

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 1 kg  sól 1 łyżka  świeże drożdże 42 g  olej słonecznikowy 4 łyżki  woda 600 ml

Z mąki, soli, drożdży, oleju i letniej wody wyrabiamy ciasto które odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. 

olej słonecznikowy  czosnek  przecier pomidorowy 500 g

Ciasto rozdzielamy na 4 części. Blachę smarujemy olejem i jedną część ciasta na cienko rozciągamy, rozwałkowujemy na blasze. Możemy również ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i położyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je rozgniecionym czosnkiem i przecierem pomidorowym.

3. 

szynka  sardynki w oleju  kukurydza konserwowa  warzywa (marchew, groszek, kukurydza)  pieczarki  cebula  ser Eidam  oregano

Na ciasto kładziemy różne składniki według tego jaką pizzę chcemy przygotować (z szynką, rybną, z kukurydzą, warzywną, pieczarkową, cebulową...), posypujemy serem, oregano i pieczemy w uprzednio rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 20 - 25 minut.

4. 

Pizzę podajemy ciepłą, pokrojoną na trójkąty.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się