Biały chleb
Delikatny i puszysty chleb przygotowany w domowej piekarni.
przepis,fotoprzepis,woda,mąka chlebowa pszenna T750,drożdże instant,Chleb,Przepisy do automatu do pieczenia,Bezlaktozowe
Chleb
Składniki
Składniki
drożdże instant | 2 | łyżeczki | |
melasa trzcinowa bio | 10 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 400 | gramów | |
olej z pestek dyni | 1 | łyżka | |
sól morska | 1 | łyżeczka | |
woda | 250 | mililitrów |
Przepis
1.
woda 250 mililitrów • melasa trzcinowa bio 10 gramów • olej z pestek dyni 1 łyżka • mąka chlebowa pszenna T750 400 gramów • sól morska 1 łyżeczka • drożdże instant 2 łyżeczki
Do pojemnika do mieszania z domowej piekarni nalewamy wodę, dodajemy melasę, którą rozpuszczamy mieszając ją łychą, dolewamy olej. Dosypujemy mąkę, sól oraz drożdże. Pojemnik do mieszania wkładamy do domowej piekarni do pieczenia chleba i nastawiamy program.
Program: Klasyczny (ewentualnie inny podobny podawany przez producenta)
Czas: 3 godziny
Wielkość bochenka: 700g
Kolor skórki: średnio ciemna
2.
Po upieczeniu pojemnik z chlebem wyciągamy z urządzenia i kilka minut zostawiamy do ostudzenia. Potem chleb z pojemnika przewracamy i owijamy go w czystą ściereczkę. Po całkowitym ostudzeniu wyciągamy ze spodu łopatkę do mieszania a chleb kroimy.
3. Porada
Wyciąganie łopatki do mieszania z upieczonego chleba idzie stosunkowo ciężko a ponadto pozostawia w chlebku mniejszą czy większą dziurę. Dlatego, jeżeli jeszcze krzątamy się po kuchni gdy nastąpi ostatnie mieszanie piekarni, najlepiej po tym mieszaniu łopatkę z piekarni szybko spod ciasta wyciągnąć a pieczenie może przebiegać dalej bez niej.
Smacznego!