swiatwemnie.pl

Biały chleb

     

Delikatny i puszysty chleb przygotowany w domowej piekarni.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

3 h.

Trudność

niska

 

 

Drożdże instant2łyżeczki
Melasa trzcinowa bio10gramów
Mąka chlebowa pszenna t750400gramów
Olej z pestek dyni1łyżka
Sól morska1łyżeczka
Woda250mililitrów

1. 

woda 250 ml  melasa trzcinowa bio 10 g  olej z pestek dyni 1 łyżka  mąka chlebowa pszenna T750 400 g  sól morska 1 łyżeczka  drożdże instant 2 łyżeczki

Do pojemnika do mieszania z domowej piekarni nalewamy wodę, dodajemy melasę, którą rozpuszczamy mieszając ją łychą, dolewamy olej. Dosypujemy mąkę, sól oraz drożdże. Pojemnik do mieszania wkładamy do domowej piekarni do pieczenia chleba i nastawiamy program.
Program: Klasyczny (ewentualnie inny podobny podawany przez producenta)
Czas: 3 godziny
Wielkość bochenka: 700g
Kolor skórki: średnio ciemna

2. 

Po upieczeniu pojemnik z chlebem wyciągamy z urządzenia i kilka minut zostawiamy do ostudzenia. Potem chleb z pojemnika przewracamy i owijamy go w czystą ściereczkę. Po całkowitym ostudzeniu wyciągamy ze spodu łopatkę do mieszania a chleb kroimy.

3. Porada

Wyciąganie łopatki do mieszania z upieczonego chleba idzie stosunkowo ciężko a ponadto pozostawia w chlebku mniejszą czy większą dziurę. Dlatego, jeżeli jeszcze krzątamy się po kuchni gdy nastąpi ostatnie mieszanie piekarni, najlepiej po tym mieszaniu łopatkę z piekarni szybko spod ciasta wyciągnąć a pieczenie może przebiegać dalej bez niej.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się